</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Eliminarea platii majorate a contributiilor sociale obligatorii pentru salariatii part-time

by Maria Ciudin , 05 dec 2019 Venituri salariale / Legislatia muncii
Eliminarea platii majorate a contributiilor sociale obligatorii pentru salariatii part-time

Recent, Parlamentul Romaniei a adoptat un proiect de Lege prin care ar urma sa se elimine plata majorata a contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul salariatilor angajati cu contracte individuale de munca cu timp partial.

Astfel, in prezent, angajatorii sunt obligati la plata contributiilor sociale obligatorii la valoarea salariului minim brut pe tara, desi salariatii realizeaza venituri sub acest prag. Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal instituie si exceptii de la aceasta regula, mai exact plata contributiilor sociale la valoarea salariului realizat, in cazul elevilor sau studentilor cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare, ucenicilor, persoanelor cu dizabilitati, pensionarilor pentru limita de varsta si persoanelor care realizeaza venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Prin acest proiect normativ ar urma sa se abroge aceste prevederi ale Codului Fiscal, iar contributiile sociale obligatorii sa se achite la valoarea salariului realizat si nu la valoarea salariului minim brut pe tara. In situatia adoptarii, dispozitiile analizate se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

Necesitatea adoptarii acestei legi este prevazuta in Expunerea de motive, care prevede ca aceasta supra-impozitare a contractelor individuale de munca cu timp partial a dus la cresterea somajului in randul tinerilor si a accentuat munca la negru in unele sectoare de activitate. Din aceste considerente, se impune eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara.

Reamintim ca prevederile analizate nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este necesar ca legea sa fie promulgata prin decret prezidential de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide