</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Dupa numai jumatate de an lucrat am luat concediul de odihna cuvenit pentru anul intreg, apoi am gasit un alt loc de munca si mi-am dat demi

Concedii 27 oct 2019
Stiu ca trebuie sa dau inapoi banii pentru zilele de concediu necuvenite, insa angajatorul a platit impozitul pentru ei si acum imi cere suma intreaga. Inteleg ca angajatorul trebuie sa-si recupereze banii integral, insa nu ar trebui sa-i recupereze de la stat, si nu de la mine? Multumesc!
 • Maria Ciudin 28 oct 2019

  Buna ziua,

  Indemnizatia de concediu de odihna efectuat in avans reprezinta, in cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte de sfarsitul anului, o plata nedatorata, iar conform art. 256 alin. (1) din Codul Muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

  Obligatia de restituire poate fi indeplinita de bunavoie de catre salariat prin predarea sumelor de bani nedatorate la casieria unitatii. In cazul in care obligatia de restituire nu este indeplinita de bunavoie, consideram ca angajatorul poate retine sumele acordate salariatului in mod necuvenit, in baza unei hotarari judecatoresti. Retinerea din salariu constituie o modalitate de executare silita, executare ce poate fi realizata numai in baza unui titlu executoriu, iar art. 169 alin. (1) din Codul Muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

  Suma datorata de salariat este valoarea neta a indemnizatiei de concediu de odihna, asadar, fara includerea sumelor platite de angajator cu titlu de impozit aferent indemnizatiei. Cu toate acestea, nu exista prevedere legala care sa oblige angajatorul sa solicite restituirea indemnizatiei nete, astfel ca angajatorul poate solicita restituirea integrala a sumei platite. 

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

  • Maria Ciudin 30 oct 2019

   Buna ziua,

   In primul rand, angajatorul nu va opera o retinere din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive. Codul Muncii prevede ca sumele platite de angajator se vor recupera de la salariat fie prin plata de bunavoie de catre acesta din urma la casieria unitatii, fie printr-o hotarare judecatoreasca definitiva (adica angajatorul va putea declansa proces pentru recuperarea acestei sume, iar retinerea salariala va putea opera in baza acestei hotarari judecatoresti care constituie titlu executoriu). Restituirea de bunavoie a sumei se va face la vechiul angajator, cel care a platit indemnizatia de concediu de odihna.

   In practica, angajatorul solicita restituirea sumei nete platita cu titlu de indemnizatie de concediu de odihna, insa nu exista prevedere legala care sa il oblige la acest lucru, acesta putand solicita valoarea integrala a sumei. Impozitul nu va putea fi recuperat de la stat.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide