</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Donatorii de celule stem hematopoietice exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate timp de 10 ani

by Liliana Moldoveanu , 02 sept 2022 Venituri salariale / Beneficii
Donatorii de celule stem hematopoietice exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate timp de 10 ani

Potrivit Ordonaței Guvernului nr. 37/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 857/31,08,2022, donatorii de celule stem hematopoietice vor fi exceptati de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la data donării.

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Datorită structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din măduva osoasă.

Măsura adoptată de Guvern este menită să asigure armonizarea legislației nașionale cu dispozițiilor din Rezoluția Parlamentului European din 19 mai 2010 referitoare la Comunicarea Comisiei: Planul de acțiune privind donarea și transplantul de organe. De asemena se dorește un impact mare în rândul populației din punct de vedere al luării hotărârii de donarea a celulelor stem hematopoietice, având în vedere faptul că va exista o protecție legală și socială în ceea ce privește asigurarea socială de sănătate.

Astfel, prin modificarea adusă la art. 154 alin. (1) din Legea 227/2015- Codul Fiscal este introdusă o nouă categorie de persoane fizice care sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pe lângă cele deja existente cum ar fi: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legiinr. 448/2006, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, etc.

Ordonanța modifică și art. 224 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii stabilind că acești donatori vor intra în categoria persoanelor care beneficiază de asigurare, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Prevederile ordonanței vor intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide