</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Din concediul medical se plateste CAS? Cat?

Venituri salariale 11 sept 2020
Daca am iesit din concediul de crestere copil si am intrat inconcediu medical platit 75%, la calcularea acestuia se mai scade CAS sau altceva? Cat reprezinta CAS ? Are vreun plafon maxim?
 • Ionut Filip 16 sept 2020

  Buna ziua,

  Conform art. 139, alin. 1, litera o din Codul Fiscal,  “Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:

  o)indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale;”

  Astfel, baza de calcul a  contributiei de asigurari sociale  cuprinde indemnizatiile de concediu medical (CAS=25%).

  Conformart. 154, alin. 1, litera I din Codul Fiscal,  de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS = 10%) sunt excluse persoanele care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. 

  Asadar, nu se datoreaza contirbutia de asigurari sociale de sanatate.


  Din indemnizatia de concediu medical se retine  impozit (10%). (Indemnizatiile scutite de impozit sunt cele pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav)

  • giulia giulia 01 mar 2021

    Potrivit ou 8/2018 formula de calcul pt concediile in regim "in continuare" este de 10.5% × 35% × salariu mediu brut : zile lucratoare luna × zile concediu medical iar cas ul de 25% este aplicat doar pt concediile in regim "initial" .Exista vreo modificare a acestei legi? 


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide