</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Din concediul medical se plateste CAS? Cat?

Venituri salariale 11 sept 2020
Daca am iesit din concediul de crestere copil si am intrat inconcediu medical platit 75%, la calcularea acestuia se mai scade CAS sau altceva? Cat reprezinta CAS ? Are vreun plafon maxim?
 • Ionut Filip 16 sept 2020

  Buna ziua,

  Conform art. 139, alin. 1, litera o din Codul Fiscal,  “Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:

  o)indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale;”

  Astfel, baza de calcul a  contributiei de asigurari sociale  cuprinde indemnizatiile de concediu medical (CAS=25%).

  Conformart. 154, alin. 1, litera I din Codul Fiscal,  de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS = 10%) sunt excluse persoanele care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. 

  Asadar, nu se datoreaza contirbutia de asigurari sociale de sanatate.


  Din indemnizatia de concediu medical se retine  impozit (10%). (Indemnizatiile scutite de impozit sunt cele pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav)

  • Cosmina Rosca 16 sept 2020

   Situatia este urmatoarea: am reinceput munca pe 27 august dupa ce am iesit din concediul de crestere cu primul copil. Fiind insarcinata cu al doilea copil, medicul ginecolog mi-a dat un concediu medical chiar din prima zi de munca (27 august) avand codul 01 - boala obisnuita (diagnostic 745). Pe 10 septembrie am luat salariul pe zilele de medical din august si acesta s-a calculat ca 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni (in cazul meu, baza de calcul a concediului medical a fost reprezentata de indemnizatia de crestere a copilului, fara a avea un venit brut sau net). Deci practic veniturile din indemnizatia pe care am avut-o in ultimele 6 luni cu primul copil s-au luat ca fiind venituri brute, s-a facut 75% din medie iar din restul s-a mai scazut si 25% CAS. Astfel, am urmatoarele intrebari:

   1. Trebuia intr-adevar sa se retina 25% CAS avand in vedere ca baza de calcul a concediului medical nu a fost reprezentata de venituri brute din salarii ci de indemnizatia ccc?

   2. La concediile prenatal si postnatal de 126 de zile platit 85% se va retine tot 25% CAS? Sau va exista un plafon maxim? (Intreb acest lucru deoarece in 2018 cand am fost in prenatal si postnatal cu primul copil, CAS-ul a fost plafonat la 115 Ron pe fiecare din aceste luni de pre si post natal). Se va plafona la fel si acum? Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide