</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia Unica – ce trebuie facut pana la finalul anului 2019

by Maria Ciudin, 19 nov 2019 PFA / Venituri din alte surse / Venituri independente
Declaratia Unica – ce trebuie facut pana la finalul anului 2019

Declaratia Unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Din acest articol vei afla cine are obligatia depunerii Declaratiei Unice, termenul si modalitatea de depunere, precum si conditiile in care aceasta poate fi rectificata.

Cadru legislativ

Reglementarea Declaratiei Unice se regaseste in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si in Ordinul nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", modificat si completat prin Ordinul nr. 1437/2019.

Cine are obligatia depunerii Declaratiei Unice

Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 49/2019 prevede ca declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainătate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Totodata, declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia Unica se depune pentru urmatoarele categorii de venituri:

 • activitati independente
 • drepturi de proprietate intelectuala
 • cedarea folosintei bunurilor (chirii)
 • activitati agricole, silvicultura si piscicultura
 • transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar
 • alte surse

Termenul de depunere in anul 2019

Termenul de depunere a Declaratiei Unice pentru anul 2019 a fost, initial, 15 martie. Ulterior, prin Ordonanta de Urgenta nr. 15/2019, Guvernul a prelungit termenul de depunere a Declaratiei pentru 31 iulie 2019.

Astfel, pana pe 31 iulie 2019, Declaratia Unica trebuia depusa de persoanele fizice care aveau obligatia:

 • declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/şi din strainatate in anul 2018;
 • declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
 • declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

In plus, Ordonanta de Urgenta nr. 15/2019 prevede acordarea unei bonificatii de 5% pentru persoanele fizice care au depus declaratia pana la termenul de 31 iulie 2019.

Ordinul nr. 49/2019 stabileste ca declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii Declaratiei Unice.

Codul de Procedura Fiscala prevede ca, in cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Cum se depune Declaratia Unica

Declaratia Unica se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

 • prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credentialelor;
 • prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni:

 • inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;
 • completarea Declaratiei Unice;
 • depunerea Declaratiei Unice.

Rectificari la Declaratie

Potrivit Ordinului nr. 49/2019, Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Cazuri in care se accepta modificari/rectificari la Declaratie

Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:

 • corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
 • modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
 • modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora, potrivit legii;
 • modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
 • corectarea altor informatii prevazute de formular.

La rectificare trebuie avute in vedere urmatoarele:

 • declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
 • este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
 • declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
 • o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

Termenul de depunere in anul 2020

Termenul prevazut pentru depunerea Declaratiei Unice in anul 2020 este 15 martie. Obligatiile fiscale se vor achita in contul unic de disponibil 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”, deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

La termenul prevazut pentru anul 2020, se vor completa ambele sectiuni ale declaratiei, atat cea estimativa pentru anul 2020, cat si declaratia finala pentru anul 2019.

Formular

Declaratia Unica poate fi descarcata de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Totodata, echipa calculatorvenituri.ro a dezvoltat un program pe baza caruia puteti completa Declaratia Unica, gratuit si in mod accesibil. Ofertele noastre pot fi consultate accesand urmatorul link: https://www.calculatorvenituri.ro/declaratiaunica

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide