</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Declaratia 112 a fost actualizata: modificari privind somajul tehnic si zilele libere acordate parintilor

by Maria Ciudin , 22 mai 2020 Venituri salariale / Venituri independente / COVID-19
Declaratia 112 a fost actualizata: modificari privind somajul tehnic si zilele libere acordate parintilor

In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1942/979/819/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

In concret, Ordinul aproba noul formular 112 pentru a-l adapta in conformitate cu modificarile legislative din ultima perioada si urmeaza sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2020.

Cele mai importante modificari aduse Declaratiei 112 sunt urmatoarele:

1. Anexa nr. 1.2 - Anexa asigurat au fost completate potrivit legislatiei in vigoare, fiind introduse noi campuri, respectiv pentru:

  • salariatii care beneficiaza de indemnizatia pentru supravegherea copiilor prevazuta de Legea nr. 19/2020, cu modificarile aduse prin Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020, pentru care se acorda un tratament fiscal diferit de cel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor;
  • salariatii care beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic, suportata din bugetul asigurarilor de somaj pentru care nu se acorda facilitati fiscale;
  • salariatii care beneficiaza de indemnizatia suplimentara de somaj tehnic, suportata de angajator din fondul de salarii pentru care se acorda, dupa caz, facilitatile fiscale prevazute de Codul fiscal;
  • persoanele fizice care desfasoara activitati in cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate;
  • membrii cooperatori, salariati in baza conventiei individuale de munca, prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, beneficiari ai indemnizatiei primite pe perioada starii de urgenta, suportata din bugetul de stat;
  • persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care beneficiaza de indemnizatia suportata din bugetul de stat;
  • persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care beneficiaza de indemnizatia compensantorie suportata de platitorul de venit.

Astfel, Declaratia 112 a fost completata in mod corespunzator pentru declararea taxelor aferente indemnizatiei de somaj tehnic si indemnizatiei acordate parintilor pentru supravegherea copiilor. Taxele aferente indemnizatiei de somaj tehnic suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj se declara si achita in luna urmatoare celei in care angajatorul primeste banii de la stat. Asadar, pentru indemnizatiile acordate in aprilie pentru luna martie taxele se declara si achita pana la 25 mai 2020.

In acest context a fost actualizata Sectiunea E3, cu ajutorul careia se poate declara perioada aferenta somajului tehnic si, in mod separate, obligatiile fiscale datorate pentru indemnizatia de somaj tehnic.

2. Au fost eliminate campurile referitoare la veniturile lunare realizate de salariati in baza contractului individual de munca, sub nivelul salariului minim brut pe tara. Aceasta modificare a fost necesara intrucat a fost eliminata obligatia de plata a contributiilor sociale obligatorii la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

3. Au fost eliminate casetele se evidentiau facilitatile fiscale din domeniul constructiilor, necesare doar pentru declararea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, realizate in luna iulie 2019, de catre persoanele fizice prevazute la art. 60 pct.5 din Codul fiscal, conform Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si a Ordonantei de Urgenta nr. 43/2019.

4. Sectiunea E3 a formularului a fost completata prin introducerea unui camp necesar pentru declararea stimulentului de risc acordat medicilor, personalului medico-sanitar, personalului paramedical, inclusiv personalului auxiliar, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19, pe perioada starii de urgenta, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43/2020.

5.A fost actualizata Sectiunea D privind concedii medicale acordate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

Astfel, Randul 10 "Locul de prescriere a certificatului medical" se completeaza cu 5 atunci cand certificatul a fost eliberat de medicul curant pentru persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara/persoanele asigurate care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal/cand certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant din Romania, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 158/2005, cu modificarile ulterioare, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara a persoanelor.

6. Au fost efectuate modificari de natura tehnica care constau in actualizarea corespunzatoare a anexelor si a instructiunilor la Ordin.

Ordinul nr. 1942/979/819/2020 a intrat in vigoare joi, 21 mai 2020. Totusi, pentru raportarea corespunzatoare a obligatiilor fiscale trebuie folosita versiunea actualizata a Declaratiei 112, care momentan nu a fost publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Vom reveni cu informatii suplimentare de indata ce versiunea electronica a declaratiei va fi publicata.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide