</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la termenul de preaviz in situatia concedierii

by Cristina Tanase , 21 mai 2024
Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la termenul de preaviz in situatia concedierii

În data de 20 mai 2024, a fost soluționat un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în urma căruia, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că, în cazul termenului de preaviz la concediere nu este luată în calcul și ziua comunicării notificării de preaviz, astfel, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz și se împlinește în ultima zi a termenului.

“În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 75 alin. (1) şi art. 278 alin. (1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art. 181 alin. (1) pct. 2 şi alin. (2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă,” potrivit soluției pronunțate de ÎCCJ în şedinţă publică din data de 20 mai 2024.

Astfel, art. 75 alin (1) din Codul Muncii prevede că: “Persoanele concediate în temeiul art. 61lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare”, iar la art 278 alin (1) din Codul Muncii: “Dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile.”

Prin reglementările deja stabilite în Codul Muncii nu avem suficiente informații legate de modalitatea de calcul a termenului de preaviz, astfel Avocatul Poporului, prin sesizarea înaintată aduce în vedere urmatoarea problemă de drept: modalitatea de calcul al termenului de preaviz, în sensul de a se stabili modalitatea de calcul al termenului de preaviz, respectiv dacă acesta include sau nu și ziua în care a fost comunicată notificarea privind încetarea contractului individual de muncă, respectiv ziua în care s-a împlinit termenul.

În ceea ce privește reglementările legale ale Codului Civil și ale Codului de procedură civilă supuse interpretării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la regulile de calcul a termenelor avem urmatoarele dispoziții legale ce au fost aduse în discuție de către Avocatul Poporului:

Codul Civil – Art 2.553 alin (1) Când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului.

Codul de procedură Civilă - Art. 181 alin (1)Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

  1. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

(2)Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Având în vedere că a existat o practică neunitară din partea instanțelor de judecată cu privire la termenul de preaviz în cazul concedierii, în interpretarea acestor articole din Codul Muncii, respectiv cele din Codul Civil și de procedură civilă, Avocatul Poporului a formulat acest recurs în interesul legii întrucât trebuie să existe un mod unitar de interpretare și aplicare a acestor dispoziții.

Soluția dată de Înalta Curte de Casație și Justiție clarifică modul de calcul al termenului de preaviz în situatia concedierii, și anume acesta începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide