</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Daca obtin venituri din chirii din ultimele 12 luni, mai pot primi indemnizatia de crestere copil?

Venituri din alte surse 05 sept 2019
Am declarat 3 venituri din chirii in ultimele 12 luni, la Anaf, pt a plati impozit pt aceste venituri. Imi vor afecta cumva aceste venituri declarate la stat, primirea indemnizatiei de crestere copil?
 • Maria Ciudin 09 sept 2019

  Buna ziua,

  Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

  Astfel, veniturile din cedarea folosintei bunurilor (chirii) nu sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Exceptie face situatia in care realizati venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, deoarece aceste venituri intra in categoria veniturilor din activitati independente si vor fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei.

  Daca obtineti venituri din chirii pe perioada in care beneficiati de indemnizatia pentru cresterea copilului, devin incidente prevederile art. 16. Dreptul la indemnizatie se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului. Prin exceptie de la aceasta prevedere, plata indemnizatiei nu se suspenda daca beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati pe perioada concediului, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei.

  Asadar, pentru a putea determina daca va incadrati pe exceptie, cuantumul net al veniturilor din chirii obtinute nu trebuie sa depaseasca de 5 ori valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

 • Raluca Bot 09 sept 2019

  Va multumesc frumos.

  As avea de fapt 2 contracte de chirii, declarate pe Declaratia Unica. Sa inteleg ca din Declaratia Unica ar trebui sa adun cele doua Venituri net anual estimate? Si daca acestea doua adunate sunt mai mult putin decat cunatumul a 5 indemnizatii minime, adica mai mult putin decat 6250 lei, exista riscul de a nu mai primi indemnizatia de crestere copil? 

  Multumesc inca o data!
  • Maria Ciudin 09 sept 2019

   Buna ziua,

   Intr-adevar, daca cuantumul net al veniturilor obtinute din chirii depaseste de 5 ori valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului, aceasta urmeaza sa se suspende pe perioada in care obtineti astfel de venituri, in baza art. 16 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010. 

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide