</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Daca luna aceasta m-i se termina indemnizatia de crestere copil si voi naste pe cel de-al 2-lea in septembrie,beneficiez iar de indemnizatie

Venituri salariale 19 feb 2021
 • Andreea Ionescu 22 feb 2021

  Buna ziua, 

  De concediul si indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare dintre parinti daca, timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, a obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit. Perioada in care ati obtinut indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta stagiu asimilat si este luata in considerare la evaluarea indeplinirii stagiului minim de cotizare.

  Indemnizatia lunara pentru cresterea celui de-al doilea copil se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. Prin urmare, la calculul indemnizatiei pentru cresterea celui de-al doilea copil vor fi luate in considerare atat indemnizatia lunara pentru cresterea primului copil, cat si indemnizatia aferenta concediului prenatal si posnatal.

  Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.

  Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil, daca in urma realizarii calculului conform OUG 111/2010 ar rezulta un cuantum al indemnizatiei mai mic decat cel primit pentru primul copil.

   

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide