</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Cum se calculeaza Salariul mediu , ce categorii de salariati intra in acest calcul ?

Venituri salariale 26 feb 2021
Cei de la MAPN, MAI, SRI si magistrati nu ar trebui sa intre in aceasta comparatie , fiindca ei nu cotizeaza la pensiile publice!
  • Alina Chirila 01 mar 2021

    Buna ziua, 

    Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre operatorii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin, si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat. Castigul salarial mediu brut/net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anterior.

    Efectivul salariatilor cuprinde persoanele cu contract de munca/raport de serviciu pe perioada determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), existente in evidentele unitatilor economicosociale la sfarsitul perioadei de referinta. Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare, precum si urmatoarele categorii: 

    - patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii; 

    - lucratorii familiali - reprezinta persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional si in bani, fara a figura pe statul de salarii;

     - membrii consiliilor judetene si locale. 

    Pentru a evita dubla/multipla inregistrare se respecta definitia din Codul fiscal (cu modificarile si completarile ulterioare) referitoare la activitatea dependenta la functia de baza, respectiv „orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza”. Sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat (M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc.).

    Puteti consulta in continuare notele metodologice publicate de Institutul National de Statistica pentru mai multe detalii. (La pagina 7 sunt prezentate detaliile legate de efectivul salariatilor).

    https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/note_metodologice_bslj_2020_12.pdf

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide