</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contract cu drepturi de autor

Venituri salariale 10 dec 2019
O persoana care are un contract cu drepturi de autor cu un srl dar nu este salariat sau pensionar poate sa opteze pt neplata cas si cass aferent venitului obtinut in urma acestui contract ? Se poate plati doar impozitul de 10%?
 • Maria Ciudin 10 dec 2019

  Buna ziua,

  In ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor, acestea stabilite de Codul Fiscal astfel:

  In functie de contractul de drepturi de autor, impozitul pe venit reprezinta un procent de 10% din venitul net acumulat. Venitul net este calculat prin deducerea cotei forfetare (40%) din venitul brut. In cazul persoanelor salariate si pensionate, Codul Fiscal prevede ca procentul de 10% este unicul impozit care se retine pentru aceste venituri.

  Totodata, persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor sub plafonul minim impus de lege (12 salarii minime brute pe tara = 24.960 lei pentru anul 2019) sunt scutite de plata contributiilor sociale obligatorii. Totusi, aceste persoane pot alege sa plateasca contributiile sociale obligatorii, desi obtin venituri sub plafonul minim.

  In situatia in care veniturile realizate dintr-un singur contract de acest tip depasesc pragul de 24.960 lei/an, se va retine impozitul pe venit in cota de 10% din venitul net, precum si cota de 25% aferenta contributiei de asigurari sociale si cota de 10% aferenta contributiei de asigurari sociale de sanatate. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor (de cel putin 12 salarii minime brute pe tara) o reprezinta venitul ales de acestea care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in aceasta situatie o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

 • boian livia 15 ian 2020 Plata pentru Cas si cass revine in obligatia platitorului(firma cu care are contract ) si i se retine din valoarea contractului ca si impozitul sau  revine in obligatia persoanei care are venituri din drepturi de autor? Cum vin prinse acestea in declaratiile lunare ?
  • Maria Ciudin 15 ian 2020

   Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Fiscal, in situatia persoanelor fizice care au incheiat contract de drepturi de autor, contributiile sociale obligatorii datorate in cazul in care veniturile depasesc intr-un an plafonul de 12 salarii minime brute pe tara se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorul de venituri (firma cu care persoana fizica a contractat). In acest caz, platitorul de venit va completa Declaratia fiscala 112.

   Daca nu s-a depasit plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, dar se doreste plata contributiilor sociale obligatorii, partile vor desemna in contract cui ii revine obligatia platii contributiilor sociale.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide