</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Continuarea activitatii dupa varsta de 70 de ani. Norme de aplicare noua lege a pensiilor

by Cristina Tanase , 05 mar 2024
Continuarea activitatii dupa varsta de 70 de ani. Norme de aplicare noua lege a pensiilor

În data de 01 martie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 171, Hotărârea nr. 181/2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Potrivit H.G. nr.181/2024, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.

Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:

a)persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;

b)persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;

c)persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;

d)persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.

Legea nr.360/2023 prevede la art. 46 ca persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Astfel, prin normele de aplicare a Legii nr.360/2023 se aduc clarificări cu privire la momentul la care angajatul se poate pensiona pentru limita de vârstă, când poate, cu acordul angajatorului să continue munca în baza aceluiași contract și nu se pensionează, sau se pensionează și atunci contractul de muncă încetează de drept, însă angajatul mai poate lucra la același angajator sau la un alt angajator, dar în baza unui nou contract de muncă.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide