</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concluziile Consiliului Uniunii Europene pe tema imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobili.

Concluziile Consiliului Uniunii Europene pe tema imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobili.

La data de 9 octombrie 2020 au fost adoptate Concluziille Consiliului Uniunii Europene pe tema imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobili(in continuare, ”Concluziile”). Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale arata, intr-un comunicat publicat pe site-ul acestora, ca aceste concluzii corespund demersurilor constante si active ale Romaniei la nivel european pentru promovarea si asigurarea protectiei necesare lucratorilor sezonieri in statele membre, in special pe fondul dificultatilor intampinate de acestia in desfasurarea activitatii, precum si vulnerabilitatilor evidentiate in contextul pandemiei de COVID-19.

Sunt promovate astfel obiective precum consolidarea nivelului de protectie a lucratorilor sezonieri, inclusiv in context COVID, recunoasterea rolului esential al acestei categorii de lucratori in functionarea pietei unice si a lanturilor de aprovizionare, mai ales a celor din sectorul agricol, si facilitarea coordonarii intre actorii relevanti – state membre, institutii europene si agentii europene, organizatii specifice – in vederea garantarii respectarii drepturilor de care acesti lucratori beneficiaza.

Astfel, Concluziile reflecta o serie de principii fundamentale si actiuni pentru asigurarea protectiei acestei categorii de lucratori, atat in ceea ce priveste conditiile de munca si de viata, inclusiv sanatatea si securitatea la locul de munca, cat si in privinta unei mai bune coordonari a sistemelor de securitate sociala din statele membre. Printre principiile enuntate in textul Concluziilor se regasesc aspecte promovate prioritar de Romania, precum necesitatea informarii, de o maniera clara si transparenta, a lucratorilor sezonieri asupra drepturilor si obligatiilor care le revin, inclusiv asupra masurilor de siguranta si protectie in contextul pandemiei, respectiv, asigurarea egalitatii de tratament a acestora in raport cu lucratorii din statele gazda.

De asemenea, Concluziile adoptate vizeaza actiuni consolidate din partea statelor membre si a institutiilor europene pentru aplicarea corecta si integrala a legislatiei europene si nationale relevante, precum si pentru facilitarea cooperarii in scopul prevenirii situatiilor de exploatare a lucratorilor si pentru schimbul de bune practici.

Considerentele adoptarii Concluziilor

Concluziile Consiliului completeaza cadrul de principii si recomandari promovat recent la nivel european pe tematica protectiei lucratorilor sezonieri din Uniunea Europeana, mai ales in conditiile generate de pandemia de COVID-19. Contextul pandemiei de COVID-19 a agravat si a facut mai vizibila o parte din dificultatile cu care se confrunta lucratorii sezonieri: conditii de munca si de trai precare, riscul de raspandire a bolilor infectioase, inclusiv cresterea riscului de aparitie a unor focare de COVID-19. Astfel, conform Concluziilor, pandemia de COVID-19 a aratat ca sunt necesare noi actiuni pentru o mai buna aplicare si asigurare a respectarii normelor de protectie a acestei categorii de lucratori si pentru a consolida rezilienta UE in perioade de criza. Prin urmare Concluziile stipuleaza faptul ca statele membre si alte parti interesate relevante trebuie sa ia masuri corespunzatoare de protectie, sa intensifice aplicarea si asigurarea respectarii corecte si eficace a legislatiei UE si nationale relevante, cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii de tratament.

Ce demersuri vor face statele membre in vederea imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobil

In baza constatarilor vizand dificultatile cu care se confrunta lucratorii sezonieri, Concluziile solicita statelor membre sa ofere lucratorilor sezonieri informatii relevante cu privire la drepturile si obligatiile lor, precum si la masurile de siguranta in contextul pandemiei de COVID-19, in propria lor limba, in special daca este vorba despre o limba oficiala a UE, sau intr-o limba pe care o inteleg ori despre care se poate presupune in mod rezonabil ca o inteleg. Aceste informatii trebuie comunicate celor vizati intr-un mod clar si transparent.

De asemenea, se pune accentul pe cresterea transparentei in ceea ce priveste raspunderea in cazul lanturilor de subcontractare, astfel incat lucratorii mobili si autoritatile nationale sa fie in masura sa identifice persoana sau entitatea responsabila din punct de vedere juridic pentru solutionarea cererilor lor.

Elemente importante privesc si agentiile de munca temporara si de recrutare. Astfel, Concluziile mentioneaza posibilitatea stabilirii unor cerinte specifice pentru activitatea acestor agentii, astfel incat acestea sa respecte standarde de calitate in conformitate cu legislatia nationala si europeana si sa nu impuna lucratorilor taxe excesive sau ilegale.

In acelasi timp, conform Concluziilor, aceste agentii ar trebui sa ofere lucratorilor in scris, in limba proprie sau intr-o limba pe care lucratorii o inteleg si intr-un mod clar si transparent, informatii referitoare la urmatoarele aspecte: compania utilizatoare, perioada de angajare, principiile de remunerare – inclusiv calculul complet, precum si posibilele deduceri automate, cum ar fi chiria, costurile de cazare sau echipamentul de protectie necesar –, conditiile de lucru, inclusiv drepturile si obligatiile partilor in cazul incetarii activitatii, serviciile de consiliere specifice, reglementarile si drepturile in materie de securitate sociala, inclusiv asigurarea de sanatate, transportul, cazarea si serviciile de catering.

Concluziile abordeaza, totodata, subiectul dependentei lucratorilor sezonieri de angajatorii lor, statele membre fiind chemate sa examineze modalitati de eliminare a acestei dependente si sa urmareasca asigurarea pentru lucratori a unor servicii de cazare, transport si catering corespunzatoare unui nivel de trai adecvat, cu respectarea standardelor generale de sanatate si securitate.

De asemenea, conform Concluziilor, Comisia Europeana va evalua domeniile in care protectia lucratorilor sezonieri ar trebui sa fie imbunatatita pentru a face recomandari de politici si va elabora un studiu privind principalele provocari cu care acesti lucratori se confrunta.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide