</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediu prenatal

Venituri salariale 24 apr 2020
Buna seara!In cazul calcului sumei de concediu de maternitate, am inteles ca trebuie luate sumele brute. Suma bruta insemnand cu sau fara adaos compensatoriu?
Respectiv din punct de vedere financiar, cum merita mai bine sa ies mai repede in prenatal sau cat mai tarziu?
Multumesc!
  • Andrei Ionita 27 apr 2020

    Buna ziua!

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, concediul si indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal) se acorda salariatelor care indeplinesc stagiul de cotizare de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului (perioada in care ati obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor in baza unui contract individual de munca).

    Indemnizatia bruta se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra mediei veniturilor brute obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare. Din indemnizatia bruta se suporta si cota de 25% aferenta contributiei de asigurari sociale, intrucat aceasta indemnizatie este neimpozabila si nesupusa contributiei de asigurari sociale de sanatate.

    Durata concediului prenatal si postnatal este de 126 de zile. Se acorda 63 de zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere. Durata poate fi restransa, insa trebuie sa se acorde in mod obligatoriu 42 de zile calendaristice de concediu dupa nastere si doar in urma recomandarii medicului.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide