</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Comunicat de presa ANAF: cum pot evita firmele declararea inactivitatii fiscale

by Maria Ciudin , 17 iun 2020 COVID-19
Comunicat de presa ANAF: cum pot evita firmele declararea inactivitatii fiscale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis un comunicat de presa, publicat pe pagina proprie de internet, prin care anunta transmiterea de notificari tuturor contribuabililor care nu au depus declaratiile fiscale si care nu au solicitat regim derogatoriu, astfel incat sa fie evitata declararea starii de inactivitate a acestora.

Astfel, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) din Codul de Procedura Fiscala, contribuabilii/platitorii care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege sunt declarati inactivi fiscal si le sunt aplicabile prevederile Codului Fiscal privind efectele inactivitatii fiscale. Acest lucru inseamna ca se va anula, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, iar inactivitatea se inscrie in cazierul fiscal al contribuabilului si al reprezentantilor legali ai acestuia. Pentru a se reactiva, contribuabilul trebuie sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege si sa nu inregistreze obligatii fiscale restante.

Ordinul nr. 934/2020 stabileste ca, pentru declaratiile fiscale al caror termen legal de depunere s-a implinit in perioada starii de urgenta, notificarile de nedepunere a declaratiilor fiscale se emit in termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

ANAF mentioneaza ca, dupa expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor fiscale, din data de 25 iunie 2020, organele fiscale aplica procedurile pentru identificarea contribuabililor care indeplinesc conditia pentru declararea inactivitatii fiscale potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) din Codul de Procedura Fiscala.

In aplicarea acestei proceduri, organele fiscale vor manifesta un rol activ, prin transmiterea notificarilor de nedepunere a declaratiilor fiscale. De asemenea, dupa intocmirea listei contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi fiscal, organele fiscale emit si comunica si notificarile privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv.

Contribuabilii au obligatia depunerii obligatiilor fiscale la termenele prevazute de lege si in situatia in care a fost efectuata plata obligatiilor fiscale aferente.

Pentru prevenirea declararii ca inactivi fiscal, ANAF anunta ca acei contribuabili care isi suspenda activitatea si inregistreaza mentiunea privind inactivitatea temporara in Registrul comertului sau la entitatea care i-a autorizat, pot beneficia, la cerere, de regimul derogatoriu de declarare a impozitelor si taxelor. Cererea se depune la organul fiscal competent. Contribuabililor carora li se aproba cererea nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale.

Contribuabilii care nu desfasoara activitate si nu au depus cerere pentru a beneficia de regimul derogatoriu de declarare, au obligatia depunerii declaratiei fiscale, la termenele prevazute de lege, inscriind zero la obligatia fiscala, evitand, in acest fel, inscrierea in registrul contribuabililor inactivi.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide