</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Certificatul de concediu medical: model nou si instructiuni de completare actualizate

by Maria Ciudin , 03 iul 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Certificatul de concediu medical: model nou si instructiuni de completare actualizate

In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Prin intermediul Ordinului nr. 1092/745/2020 se aproba modelul unic al certificatului de concediu medical, care constituie ordin de plata si in baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Noul model al certificatului de concediu medical este prevazut in Anexa nr. 1 la prezentul Ordin.

Medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor aprobate si/sau completarea eronata a acestora constituie contraventie.

Totodata, actualele formularele se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 30.09.2020. Aceste formulare se elibereaza fara aplicarea stampilei unitatii sanitare emitente, iar in situatiile in care acestea se acorda pentru ingrijire copil bolnav, medicul curant va inscrie codul numeric personal al copilului pentru care se acorda certificatul.

Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical sunt detaliate in cuprinsul Anexei nr. 2 la Ordin.

Potrivit Instructiunilor, certificatele de concediu medical se completeaza in 3 exemplare, cu respectarea tuturor elementelor prevazute de formular. Exemplarele 1 (alb) si 2 (roz) se inmaneaza pacientului sau, dupa caz, persoanei care il reprezinta, care are obligatia de a le depune la platitor, in termenul stabilit de lege. Exemplarul 3 (verde) al certificatului de concediu medical nu se desprinde de cotorul carnetului de certificate medicale si va ramane arhivat la medicul/casa de asigurari de sanatate care il elibereaza.

De asemenea, exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza carora au fost inregistrate indemnizatiile in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazuta la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, va fi depus lunar de catre angajator la casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi are sediul sau domiciliul, odata cu cererea de restituire prevazuta in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. Exceptie fac certificatele de concediu medical eliberate ca urmare a unui/unei accident de munca/boli profesionale, care poarta codurile de indemnizatie 02, 03, 04, 10, 11, confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii, directiei de sanatate publica sau medicului de medicina muncii, dupa caz, care se depun direct la casele teritoriale de pensii.

Exemplarul 1 ramane la angajator, atasat la fisa angajatului, si va fi vizat, dupa caz, de medicul de intreprindere, in cazul asiguratilor salariati.

Prevederile Ordinului nr. 1092/745/2020 se aplica de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, respectiv 2 iulie 2020.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide