</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce taxe platesc ca pfa, daca am obtinut subventii?

Venituri salariale 15 feb 2021
Venitul pe intreg anul impreuna cu subventiile nu ating cele 12 salarii minime pe economie.

Multumesc!
 • Andreea Ionescu 26 feb 2021

  Buna ziua, 

  Pentru subvenitiile acordate de stat, regimul fiscal este cel prevazut de art. XV din OUG 30/ 2020.

  Calculul obligatiilor fiscale prevazute la alin. (5), in cazul indemnizatiei lunare prevazuta la alin. (1), (11) si (4), cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevazute la art. 64 alin. (1), art. 138 lit. a) si, respectiv, art. 156 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Asadar, pentru subventii se datoreaza impozit pe venit (10%), contributia de asigurari sociale (25%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (10%).

  Obligatiile fiscale mentionate la art. XV alin. (7) se declara prin Declaratia unica, pentru veniturile realizate in anul 2020.

  Celelalte venituri urmeaza regimul general pentru veniturile din activitati independente. Nu veti datora contributia daca obtineti venituri sub plafonul minim, insa va puteti asigura, optional la sanatate si la pensie.

  Insa, conform art. 174 alin. (18) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1),  datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara

  Puteti utiliza platforma noastra pentru a efectua calculul: https://www.calculatorvenituri.ro/pfa

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide