</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ce este deducerea personala de la impozit?

Venituri salarii 21 sept 2016
 • Calculator Venituri 21 sept 2016

  Una dintre facilitatile fiscale oferite de catre stat pentru persoanele cu un venit brut sub 3.000 de lei pe luna o reprezinta deducerea personala. Conform art. 56 din Codul fiscal, deducerile personale se acorda pe mai multe niveluri. Astfel, pentru salariatii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.500 de lei si nu au persoane in intretinere declarate angajatorului, deducerea personala este de 300 de lei. Aceasta inseamna ca baza de calcul a impozitului pe salarii se diminueaza, ceea ce determina automat si plata unui impozit mai mic de catre angajat. Principalul beneficiar al acestei prevederi este salariatul, care ramane, datorita micsorarii bazei de impozitare, cu mai multi bani in buzunar – in cazul de mai sus, salariatul nu plateste impozit pentru suma de 300 de lei.

   Deducerea personala este compusa din deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere. 

  Prin urmare, pentru veniturile mai mici sau egale cu 1500 lei, deducerea personala va fi:

  300 lei – fara persoane in intretinere;

  400 lei – o persoana in intretinere;

  500 lei – doua persoane in intretinere;

  600 lei – trei persoane in intretinere;

  800 lei – patru sau mai multe persoane in intretinere.

  Pentru veniturile salariale care depasesc suma de 3000 lei, beneficiarii de venit nu mai dispun de deducere personala. O alta noutate adusa de noul Cod Fiscal in anul 2016, privind deducerea personala este aceea ca se acorda ambilor parinti, pentru copiii minori care nu realizeaza venituri.


Inchide
Inchide
Real Time Analytics