</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Castigul salarial mediu brut in anul 2024

by Cristina Tanase , 03 ian 2024
Castigul salarial mediu brut in anul 2024

În data de 29 decembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1188, Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Conform Legii nr.422/2023, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul:

a)asiguratului sau pensionarului, la 7.567 lei;

b)unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 3.784 lei.

Astfel, ajutorul de deces se majorează cu 778 de lei, potrivit legii prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2024.

Câștigul salarial mediu brut se folosește pentru stabilirea sumelor maxime neimpozabile care se pot acorda pentru a acoperi contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget. Acestea sunt neimpozabile și nici nu sunt supuse contribuțiilor sociale, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de vouchere de vacanţă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pentru anul 2024, acest tip de beneficii cumulat cu alte tipuri de beneficii nu poate depăși cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Pentru anul 2023, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.789 lei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide