</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

CASS-ul retinut pentru veniturile din pensii de peste 4000 lei, urmeaza sa fie restituit

by Cristina Tanase , 20 feb 2023
CASS-ul retinut pentru veniturile din pensii de peste 4000 lei, urmeaza sa fie restituit

În data de 17 februarie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 138, Ordonanţa de urgenţă nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, având în vedere Decizia nr. 650/2022 a Curții Constituţionale, care a admis excepţia de neconstituţionalitatea măsurii de impunere a plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4000 lei, măsură adoptată prin OUG nr.130/2021, urmează ca sumele reţinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, să se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024.

Restituirea acestor sume se va face, din oficiu, fără a mai fi necesare cereri în acest sens, de către Casă Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii. Restituirea sumelor se va face atât celor care au obținut prin instanța dreptul la restituirea CASS-ului, cât și celor care nu au solicitat acest lucru în instanță.

Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie, se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative.

În cazul decesului titularului drepturilor de pensie, restituirea sumelor cuvenite se va efectua către moştenitorii legali ai acestuia, pe baza cererii depuse la casă teritorială de pensii/casa de pensii sectorială în evidenţa căreia se află titularul dreptului la data decesului, respectiv la entităţile care plătesc venituri din pensii.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide