</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

CASS la venit din chirie in perioada octombrie-decembrie 2019

Venituri din alte surse 03 oct 2019
Am inchiriat un apartament incepand din 01.10.2019. Avand in vedere ca in cele 3 luni aferente anului 2019 venitul NET obtinut este de 10260RON, trebuie sau nu sa platesc CASS? Venitul 10260RON e mai mic decat plafonul de 24960RON,dar acest plafon nu trebuie recalculat doar la cele 3 luni de chirie?
 • Maria Ciudin 31 oct 2019

  Buna ziua,

  Veniturile din cedarea folosintei bunurilor trebuie declarate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Declaratia Unica. Pentru anul 2019, termenul de depunere a Declaratiei a fost 31 iulie, dar avand in vedere ca ati inceput sa realizati veniturile dupa acest termen, trebuie depusa in cel mult 30 de zile de la data semnarii contractului de locatiune.

  Pentru veniturile din chirii se datoreaza, in primul rand, impozit in cota de 10%. Cota nu se aplica venitului brut (adica valorii chiriei din contract), ci din venitul brut se scade intai cota forfetara de 40%. In urma scaderii, rezulta venitul net impozabil, asupra caruia se calculeaza si datoreaza impozit in cota de 10%.

  Contributia pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) se plateste doar daca veniturile obtinute in anul fiscal 2019 au depasit plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara. Pentru veniturile din 2019, raportarea venitului net se face la un plafon de 24.960 de lei. Asadar, pentru anul 2019, nu se depaseste plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara. Ulterior, daca obtineti venituri din chirii si anul viitor, pana la termenul de depunere a Declaratiei Unice, veti completa o noua Declaratie, in care estimati veniturile pe care le veti obtine pe parcursul anului. In situatia in care veniturile estimate a fi obtinute in anul 2020 depaseste plafonul minim, se va datora contributia de asigurari sociale de sanatate.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide