</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Buna ziua va rog sa ma ajutati cu un calcul concediu prenaral si postnatal.

Venituri salariale 08 oct 2020
In data de 14 Iunie mi s a incheiat Ccc pana la 2 ni.Din 15 am facut contract pt concedii si indemnizatiicu Casa de Sanatate iar eu am platit 1% din venitul ales de mine.Din data de 23 Iunie-30Sept am fost in risc maternal( o noua sarcina).Din 1 oct am intrat in prenatal.
 • Andreea Ionescu 15 oct 2020

   Buna ziua,

  Conform art. 1, alin. 2 din Ordonanta de urgenta 158/2005, se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

   

  Conform art. 3, alin. 3, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), este conditionat de plata unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

  Pentru a beneficia de indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005, este necesara indeplinirea stagiului minim cotizare de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Stagiul se constituie prin insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia prevazuta la art. 3 alin. (3);

  Bazade calcul al indemnizatiei de concediu medical se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 lunidin cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

  Perioada de concediu de risc maternal ar constitui, in mod normal, perioada asimilata stagiului de cotizare. Insa, conform art. 8 alin. 3,  perioadele prevazute la art. 8, alin.(2) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta. Avand in vedere ca ati platit contributia, nu se mai ia in considerare perioada asimilata. In aceasta perioada ati fost asigurata prin plata contributiei si  venitul asigurat se va lua in calcul la determinarea bazei de calcul.

  Pentru lunile in care ati platit cota de 1%, calculul se raporteaza la venitul asigurat, iar pentru perioada anterioara (CCC), calculul se raporteazala indemnizatiile de asigurari sociale de care ati beneficiat.

  Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului. Indemnizatia de maternitate este un venit neimpozabil, dar supus contributiei de asigurari sociale in cota de 25%.

  De exemplu, pentru patru luni de asigurare prin plata cotei de 1% si 2 luni indemnziatie ccc calculul s-ar efectua astfel:

  (venit asigurat septembrie + venit asigurat august + venit asigurat iulie + venita sigurat iunie + indemnziatie ccc + indemnizatie ccc) / nr total zile lucratoare din cele 6 luni

  Media obtinuta se inmulteste cu nr. de zile de concediu de maternitate.  Rezultatului i se aplica un procent de 85%, iar apoi se scade contributia CAS de 25% pentru a rezulta indemnizatia neta.

   

  Speram ca aceste informatii va vor fi utile,

  O zi frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro

   
 • Maria Muresan 08 oct 2020 Ma intereseaza un calcul teoretic.Doresc sa stiu daca se calculeaza si venitul de pe contractul de asigurare pentru care am platit 1% lunar inclusiv pe perioada riscului maternal. 
Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide