</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Buna ziua ! Referitor indemnizatie crestere copil PFA

PFA 08 nov 2019
Va rog spuneti-mi cum se calculeaza indemnizatia de creste a copilului pentru un PFA ? Tin sa precizez ca avand in vedere ca incasarile sunt peste 12 salarii minime brute, o sa trebuiasca sa platesc CAS, CASS , pe langa impozitul de 10%.Ce acte imi trebuie ?
 • Remus Suciu 06 mai 2020

  Intrebare: daca PFA-ul se inchide definitiv in luna Iunie 2020, de exp. iar sotia urmeaza sa nasca in Septembrie 2020 Venitul pe anul 2020 se imparte la 12 luni sau la 6 luni, aferente incasarilor ? Practic pe lunile Iulie, August si Septembrie nu mai exista venituri.

  Poate sa imi raspunda cineva cu certitudine ?

  Multumesc.

 • Maria Ciudin 08 nov 2019

  Buna ziua,

  Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, pentru a beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este necesara indeplinirea stagiului de cotizare de 12 luni realizate in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Astfel, pot beneficia de indemnizatie persoanele care, timp de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

  Cuantumul indemnizatiei se stabileste prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca o persoana a realizat in aceasta perioada concomitent venituri din mai multe surse, se vor lua in considerare toate veniturile incasate de aceasta. Totodata, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are un cuantum maxim de 8500 lei. 

  In ceea ce priveste veniturile din activitati independente, realizate in urma desfasurarii unei activitati in calitate de persoana fizica autorizata, se va datora impozit pe venit in cota de 10%, iar contributiile sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale, in cota de 25%, si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cota de 10%) se vor datora doar daca veniturile nete realizate in anul fiscal depasesc 12 salarii minime brute pe tara (24.960 lei pentru anul 2019).

  Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sunt:

  • cerere-tip
  • actul de identitate al solicitantului - copie si original
  • actul de identitate al celuilalt parinte - copie si original
  • certificatul de nastere al copilului - copie si original
  • certificatul de casatorie - copie si original
  • adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de angajator din care sa rezulte faptul ca solicitantul a obtinut timp de 12 luni venituri supuse impozitului 
  • decizie de suspendare a activitatii 
  • extras de cont bancar pe numele solicitantului, daca se solicita viramentul indemnizatiei in cont bancar
  • dosar cu sina

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide