</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Buna ziua, in luna 11.2020 am avut CM pentru Covid. Am cotizat CASS intre 2010-12.08.2020 si 12 oct- prezent. In sept nu am lucrat. Intreb:

Venituri salariale 16 dec 2020
Care sunt cele 6 luni de luat in considerare pentru constituirea bazei de calcul a CM? Avand in vedere ca in 12 oct am inceput la un angajator nou, e corect ca acesta sa ia ca baza de calcul doar luna octombrie, pe motiv ca in sept nu am fost angajata nicaieri?
 • Andreea Ionescu 21 dec 2020

  Buna seara,

  Stagiul minim de asigurare este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

  Conform OUG 158/2005, baza de calcul se calculeaza ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

  Daca ati prezentat angajatorului adeverinta care atesta stagiul de cotizare de la angajatorul anterior, aceste luni se vor lua in calcul.Se iau in considerare astfel veniturile mai 2020- octombrie 2020. Daca nu ati prezentat adeverinta de la angajatorul anterior care atesta stagiul de cotizare, s-a calculat concediul prin raportare la luna octombrie, intrucat indemnizatia de carantina/izolare se acorda fara conditia stagiului minim de cotizare, iar in acest caz, daca stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni,  baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate.

  Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru  carantina/izolare reprezinta 100% din baza de calcul. 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide