</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Au aparut noi modificari legislative privind angajarea strainilor pe teritoriul Romaniei

by Cristina Tanase , 25 mar 2024
Au aparut noi modificari legislative privind angajarea strainilor pe teritoriul Romaniei

În data de 22 martie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 250,Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor şi al frontierei.

Prin OUG nr.25/2024 se stabilesc mai multe măsuri necesare ca urmare a transpunerii Deciziei (UE)2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi în România, potrivit căreia, "Începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene şi maritime interne cu şi dintre Bulgaria şi România se elimină şi dispoziţiile acquis-ului Schengen menţionate în anexă se aplică Bulgariei şi României între ele şi în raporturile acestora cu Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Croaţia, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Ungaria, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda şi Regatul Suediei, precum şi cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană. "

Totodata prin această ordonanță se stabilește faptul că străinii aflaţi temporar în mod legal în România pot rămâne pe teritoriul statului român numai până la data la care încetează dreptul de şedere stabilit prin viză sau, după caz, prin permisul de şedere.

În ceea ce privește termenul în care străinii sunt obligați să declare orice modificare în legătura cu angajarea în muncă, la formaţiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, care le-a acordat dreptul de şedere,aceasta trebuie facută, încel mult trei zile, față de zece zile, cum prevede acum OUG nr. 194/2002. La fel și pentru entitățile-gazdă: Entitățile-gazdă sunt obligate să informeze formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări cu privire la încetarea sau suspendarea raportului juridic cu străinul, în termen de 3 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului.”

Cu privire la dreptul de ședere temporară în scop de muncă al străinului, se stabilește prin OUG nr.25/2024 că pentru străinii intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, încheiat în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul României sau, după caz, de la obţinerea noului aviz de angajare, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut. Aceste prevederi nu se aplică în cazul în care neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei angajatorului.

Și angajatorul are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României,ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare,în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă. Pentru angajator sunt prevăzute sancțiuni, dacă nu se respectă acest termen, și anume neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României ori, după caz, de la obţinerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. Fapta nu constituie contravenţie dacă neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului.

OUG nr.25/2024 prevede și o nouă condiţie specială pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători permanenţi: ‘’angajatorul desfăşoară efectiv activitate în domeniul de activitate pentru care solicită avizul de angajare de minimum 1 an."

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide