</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Angajatorii vor putea stabili pensii ocupationale pentru salariatii proprii

by Maria Ciudin , 13 ian 2020 Venituri salariale / Beneficii
Angajatorii vor putea stabili pensii ocupationale pentru salariatii proprii

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale. In esenta, legea prevede posibilitatea angajatorilor de a constitui un fond de pensii suplimentare pentru salariatii proprii. Pensia ocupationala are un caracter facultativ, asadar salariatii nu vor putea fi obligati sa contribuie la acest fond.

  • Constituirea unui sistem de pensii ocupationale

In primul rand, angajatorii care doresc constituirea unui astfel de fond trebuie sa propuna o schema de pensii ocupationale, fie prin contractul colectiv de munca, fie prin contractele individuale de munca ale salariatilor.

Fondul poate fi administrat doar de un administrator autorizat in acest sens de Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar initiativa constituirii unui fond apartine exclusiv unui administrator autorizat, in conformitate cu decizia adoptata de catre structura de conducere a acestuia. Angajatorul va incheia in acest scop un contract de administrare cu un administrator autorizat.

Ulterior, administratorul transmite angajatorului actele individuale de aderare spre a fi completate si semnate de catre fiecare angajat care doreste sa fie participant la acest fond. Actele individuale de aderare vor fi completate de salariati si transmise administratorului.

  • Componenta fondului de pensii ocupationale

Fondul de pensii ocupationale se constituie din doua componente: contributia angajatorului si contributia angajatului. In situatia in care angajatorul decide acordarea pensiilor ocupationale, acesta trebuie sa le ofere tuturor salariatilor, in functie de optiunea fiecaruia. Nu se vor putea retine contributii la acest fond fara acordul scris al salariatilor. Totodata, angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.

Contributiile vor fi retinute si platite de angajatori, pe baza numelui, prenumelui si codului numeric personal al fiecarui salariat participant si vor fi virate odata cu contributiile sociale obligatorii, asadar pana la data de 25 a fiecarei luni.

  • Nivelul contributiilor platite la un fond si regimul fiscal al acestora

Contributia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fara a depasi, impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea, jumatate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.

In plus, sumele reprezentand contributiile la fonduri de pensii ocupationale din Romania sunt deductibile fiscal in conformitate cu legislatia fiscala.

  • Modificarea, suspendarea si incetarea platii contributiei

Participantii pot, in orice moment, sa modifice, sa suspende sau sa inceteze contributiile proprii la un fond, fara niciun fel de sanctiune, instiintand in scris administratorul si angajatorul cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data suspendarii sau incetarii contributiilor.

De asemenea, angajatorul poate decide, in orice moment, sa modifice, sa suspende sau sa inceteze contributiile la un fond pentru angajatii sai, instiintand in scris, administratorul si angajatii cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data aplicarii deciziei.

In situatia in care salariatul a solicitat incetarea platii contributiei, acesta isi pastreaza drepturile, conform regulilor schemei de pensii ocupationale, cu exceptia situatiei in care a solicitat transferul de lichiditati banesti catre alt fond.

Prevederile analizate ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupationale intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, respectiv 7 februarie 2020.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide