</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Angajatorii le pot oferi telesalariatilor sume neimpozabile si scutite de contributii sociale de pana la 400 lei

Angajatorii le pot oferi telesalariatilor sume neimpozabile si scutite de contributii sociale de pana la 400 lei

Legea 296/2020 a adus numeroase modificari asupra Codului Fiscal, printre care se numara si facilitatile fiscale pentru sumele acordate de angajator salariatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea. Sumele pot fi destinate cheltuielilor precum: electricitatea, incalzirea, apa si abonamentul de date, achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou. Aceste sume se acorda in limitele stabilite prin contractul de munca sau regulamentul intern.

Sumele sunt neimpozabile si scutite de la plata contributiilor sociale obligatorii pentru pensie si sanatate, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. De asemenea, acestea se acorda fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

Prevederea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 - modificarile nu se vor aplica retroactiv, pentru veniturile aferente lunii decembrie 2020.

Legea prevede necesitatea stabilirii limitelor acestor sume in contractul de munca sau in regulamentul intern. Asadar, plafonul acestor sume trebuie sa fie inclus fie in contractul individual de munca (prin act aditional), fie in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern pentru ca acestea sa fie neimpozabile si scutite de contributiile sociale.

Aceste sume nu se vor acorda prin decizie unilaterala lunara a angajatorului! – in acest caz nu se va aplica scutirea de impozit si de contributii.

Amintim ca Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca prevede ca in contractul individual de munca cu clauza de telemunca trebuie sa fie cuprinsa in mod obligatoriu o clauza referitoare la conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.

Asadar, pentru a beneficia de facilitatile fiscale, angajatorul va trebui sa incheie fie acte aditionale la contractele individuale de munca, fie sa cuprinda aceste sume in contractul colectiv sau in regulamentul intern. Acesta poate acorda sume mai mari de 400 lei, insa diferenta dintre suma prevazuta si plafonul legal va fi supusa impozitului si contributiilor sociale pentru pensie si sanatate.

De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca plafonul de 400 lei nu este fix, ci se acorda in functie de numarul de zile efectiv lucrate in regim de telemunca. De exemplu, pentru o luna de 20 zile lucratoare, daca angajatul a lucrat numai in regim de telemunca (20 zile), plafonul legal este de 400 lei. Daca angajatul a lucrat doar 10 zile in regim de telemunca, plafonul legal va fi de 200 lei.

In cazul impozitului pe profit, cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt considerate cheltuieli deductibile atunci cand se determina rezultatul fiscal.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide