</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ajutorul de somaj: dispozitii aplicabile pe perioada starii de alerta

by Maria Ciudin , 15 mai 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Ajutorul de somaj: dispozitii aplicabile pe perioada starii de alerta

Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020, publicata in Monitorul Oficial pe 14 mai 2020, prevede prelungirea unor masuri de protectie sociala in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv in ceea ce priveste ajutorul de somaj acordat potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Astfel, obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se suspenda in perioada cuprinsa intre incetarea starii de urgenta si 31 mai 2020.

Astfel, se suspenda obligatia persoanelor care beneficiaza de indemnizatie de somaj de a se prezinta lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca in perioada cuprinsa intre incetarea starii de urgenta si 31 mai 2020.

Prin exceptie de la prevederile Legii nr. 76/2002, perioada de suspendare a raporturilor de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii (somaj tehnic), pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta instituite potrivit legii, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru indemnizatia de somaj.

Vezi aici si alte dispozitii aplicabile in materia somajului tehnic instituite de Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020!

Perioada starii de urgenta si perioada starii de alerta in care contractele individuale de munca sunt suspendate in temeiul somajului tehnic, pentru care angajatorii nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 220^5 din Codul fiscal, constituie stagiu asimilat in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Totodata, pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea nr. 76/2002, se ia in considerare indemnizatia de somaj tehnic prevazuta la art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide