</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A fost publicata Legea nr. 179/2020. Noi masuri de combatere a pandemiei de SARS Cov-2

A fost publicata Legea nr. 179/2020. Noi masuri de combatere a pandemiei de SARS Cov-2

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 179 din 18 august 2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative.

Se aproba astfel Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 si se aduc urmatoarele completari si modificari:

Se modifica din nou articolul 118 alin. (1) din Codul Muncii.

Legea 179/2020 revine asupra modificarii aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 articolului 118 (1) din Codul Muncii. Forma actuala este astfel urmatoarea:

Angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati pot stabili programe individualizate de munca, cu acordul salariatului, astfel incat intre salariati sa se asigure existenta unui interval de o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, intr-un interval de trei ore.

Aminitm ca forma anterioara a OUG 70/2020 prevedea la articolul 8, alineatul 1 obligatia angajatorului de a stabili programe individualizate de munca. Legea 179/2020 nu mai prevede aceasta obligatie, ci lasa la aprecierea angajatorului instituirea acestei masuri. De asemenea, spre deosebire de reglementarea anterioara, Legea 179/2020 prevede expres ca este necesar acordul salariatului pentru stabilirea programului individualizat de munca.

Se modifica articolul 10, alineatul (4) din OUG 70/2020 si va avea urmatorul cuprins:

Casele de asigurari de sanatate contracteaza intreaga suma alocata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu destinatie servicii medicale spitalicesti si programe nationale de sanatate.(Forma anterioara prevedea doar suma alocata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu destinatie servicii medicale spitalicesti).

Articolul 10, alineatul (11) al OUG 70/2020 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Pentru investigatiile paraclinice si de imagistica medicala efectuate in regim ambulatoriu, necesare monitorizarii pacientilor diagnosticati cu COVID-19 dupa externarea din spital si pentru care furnizorii de servicii medicale paraclinice au evidente distincte, precum si a pacientilor diagnosticati cu boli oncologice, diabet, afectiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurari de sanatate se pot suplimenta dupa incheierea lunii in care au fost acordate investigatiile paraclinice prin acte aditionale.

Alte modificari importante aduse de legea 179/2020:

- La articolul 16 al OUG 70/2020 , dupa alineatul (2), se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

Valabilitatea autorizatiilor sanitare de functionare, precum si planurile de conformare ale spitalelor se prelungesc pana la data de 31 decembrie 2022.

- Articolul 18 al OUG 70/2020 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Se autorizeaza prescriptiile de tratament «offlabel» pe baza ghidurilor sau protocoalelor de tratament aprobate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, cu avizul Comisiei de politica a medicamentului din cadrul unitatilor sanitare.

- Articolul 22al OUG 70/2020, care prevedea ca posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv functiile publice de executie si conducere, pot fi ocupate pe o perioada de maximum 6 luni si de catre personal contractual, fara organizarea concursului, cu respectarea conditiilor de calificare necesare pentru ocuparea postului, se abroga.

- De asemenea, se introduce articolul 24^2, conform caruia pe perioada starii de alerta, ministerele/institutiile cu retea sanitara proprie vor asigura si deconta, la cerere, continuarea cazarii si asigurarii hranei zilnice a personalului din sistemul public sanitar, in vederea prevenirii raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Sursa foto:pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide