</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A fost modificat Codul muncii.Rolul expertului in legislatia muncii.

by Alina Chirila , 01 oct 2020 Legislatia muncii
A fost modificat Codul muncii.Rolul expertului in legislatia muncii.

Legea nr. 213 / 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 893 din 30 septembrie 2020. Despre proiectul acestei legi am vorbit intr-un articol anterior.

Vom prezenta in continuare modificarile si completarile aduse Legii nr. 53/2003.

1. Modificari cu privire la incheierea contractului individual de munca

Se modifica dispozitiile art. 17 din Codul Muncii:

Pana in prezent Codul prevedea ca la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni.

In urma modificarii, aceasta asistenta nu va mai putea fi acordata de orice tert, ci doar de un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este, conform propriei optiuni.

De asemenea, proiectul aduce completari asupra dispozitiilor referitoare la contractul de confidentialitate. Alin. 7 al art. 17 va imbraca urmatoarea forma:

Cu privire la informatiile furnizate, intre parti poate interveni un contract de confidentialite:

- prealabil incheierii contractului individual de munca sau

- pe parcursul executarii acestuia, inclusiv pe durata concilierii.

2. Organizarea activitatii de resurse umane si salarizare

Legea prevede ca angajatorii au dreptul de a-si organiza activitatea de resurse umane si salarizare, in urmatoarele moduri:

-prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice;

-prin desemnarea unuia sau mai multor angajati carora sa le repartizeze, prin fisa postului, atributii privind activitatea de resurse umane si salarizare;

-prin contractarea unor servicii externe specializate in resurse umane si salarizare.

Serviciile externe specializate in resurse umane si salarizare vor fi coordonate de catre un expert in legislatia muncii.

Astfel, aceasta modificare este foarte importanta pentru companiile care furnizeaza servicii externe specializate in resurse umane si salarizare.

Citeste aici cine este expertul in legislatia muncii care sunt competentele lui

3. Solutionarea conflictelor de munca prin conciliere, inainte sa se ajunga in instanta

In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.

Ce este concilierea

Prin conciliere, se intelege modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Cine este consultantul extern specializat in legislatia muncii

Consultantul extern specializat in legislatia muncii, poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii, care, prin rolul sau activ, va starui ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de munca. Onorariul consultantului extern va fi suportat de catre parti conform intelegerii acestora.

Partile au dreptul sa isi aleaga in mod liber consultantul extern.

Oricare dintre parti se poate adresa consultantului extern in vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de munca. Acesta va transmite celeilalte parti invitatia scrisa, prin mijloacele de comunicare prevazute in contractul individual de munca.

Data deschiderii procedurii de conciliere nu poate depasi 5 zile lucratoare de la data comunicarii invitatiei. Termenul de contestare a conflictelor de munca se suspenda pe durata concilierii.

In cazul in care, ca urmare a dezbaterilor, se ajunge la o solutie, consultantul extern va redacta un acord care va contine intelegerea partilor si modalitatea de stingere a conflictului. Acordul va fi semnat de catre parti si de catre consultantul extern si va produce efecte de la data semnarii sau de la data expres prevazuta in acesta.

Procedura concilierii se inchide prin intocmirea unui proces-verbal semnat de catre parti si de catre consultantul extern, in urmatoarele situatii

  1. prin incheierea unei intelegeri intre parti in urma solutionarii conflictului;
  2. prin constatarea de catre consultantul extern a esuarii concilierii;
  3. prin neprezentarea uneia dintre parti la data stabilita in invitatie.

In cazul in care partile au incheiat numai o intelegere partiala, precum si in cazul esuarii concilierii sau neprezentarii uneia dintre parti, orice parte se poate adresa instantei competente in vederea solutionarii in totalitate a conflictului individual de munca.

In Regulamentul Intern vor fi cuprinse dispozitii cu privire la procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor.

4. Modificari si completari cu privire la cercetarea disciplinara

Pentru efectuarea cercetarii disciplinare, angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide