</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

A aparut noua lege a dialogului social. Modificari importante aduse relatiilor de munca

A aparut noua lege a dialogului social. Modificari importante aduse relatiilor de munca

În data de 22 decembrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1238, noua Lege a Dialogului Social, Legea nr. 367/2022, prin care se abrogă Legea nr. 62/2011, odată cu intrarea în vigoare a noului cadru legislativ.

Legea va întra în vigoare în trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 25 decembrie 2022.

Una dintre cele mai importante modificări vizează“reprezentanții salariaților”,noua lege reglementează că „la angajatorul la care sunt încadraţiminimum 10angajați/lucrători şi la care nu există̆ sindicat, interesele angajaților/lucrătorilor pot fi promovate şi apă̆rate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop, conform legii”, față de situația de până în prezent, când reprezentanții salariaților puteau fi aleși doar în entități cu cel puțin 21 de salariați. În ceea ce privește condițiile pentru alegerea valabilă a reprezentanților, legislația menține soluția deja existentă în practică, punctând că“reprezentanții angajaţilor/lucrătorilor sunt aleși cu votul a cel puț̦in jumătateplus unudin numărul total al angajaților/lucrătorilor din unitatea respectivă̆”,față de Codul Muncii, ce prevede necesitatea unui vot din partea a cel puțin jumătate din numărul total al salariaților.

Dacă nu se realizează un acord între angajator și salariați, numărul de reprezentanți aleși ai salariaților nu poate fi mai mare de doi reprezentanți la angajatorii care au sub 100 de angajați,3reprezentanți(la angajatorii care au între 101 și 500 de angajați/lucrători),4reprezentanți(la angajatorii care au între 501 și 1.000 de angajați/lucrători),5reprezentanți(la angajatorii care au între 1.001 și 2.000 de angajați/lucrători) și6 reprezentanți(la angajatorii care au peste 2.000 de angajați).Persoanele care ocupă funcţii de conducere careasigurăreprezentarea administraţiei în raporturile cu angajaţiisau careparticipă la decizia conducerii societățiila nivelul unităţii, nu pot fi aleşi ca reprezentanţi ai angajaţilor.

Totodată, durata negocierii colective este, de regulă, de maximum 45 de zile (față de 60, cât este în prezent), iar negocierea colectivă,devine acum obligatorie pentru toți angajatorii care au cel puțin 10 salariați (în loc de 21, ca până în prezent), fără ca încheierea unui contract colectiv de muncă să fie totuși obligatorie.

Noua lege stabilește că „contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naționalnu poate include clauze referitoare la nivelul salariului minim brut garantat în plată, care este stabilit prin hotărâre a Guvernului”, ceea ce înseamnă că, revine contractul colectiv de muncă la nivel național.

Apar și recomandări pentru următoarele cinci elemente pe care părțile le-ar putea negocia și include în cadrul contractelor colective de muncă:

-coeficienți minim de ierarhizare salarială, pe standarde ocupăționale;

-aspecte legate de timpul de muncă și timpul de odihnă;

- modalități de informare și consultare a angajaților/lucrătorilor;

- măsurile privind armonizarea vieții de familie cu obiectivele profesionale;

- măsurile adoptate pentru consilierea și evaluarea profesională a angajaților/lucrătorilor.

Prin noua lege a dialogului social aparegreva împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului, adicăîncetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către angajaţi/lucrători ca urmare a efectelor politicilor sociale sau economice care au condus la diminuarea unor drepturi prevăzute de contractele/acordurile colective de muncă aplicabile la data adoptării politicilor respective.

În ceea ce priveștesindicatele,se remarcă faptul că noua Lege a Dialogului Social reduce procentajul necesar pentru că un sindicat să devină reprezentativ, stabilind că un sindicat poate fi reprezentativ dacă cuprinde cel puțin 35% dintre angajații/lucrătorii aflați într-un raport juridic de muncă/serviciu cu societatea respectivă (față de cel puțin 50%+1, cum era până acum), generând astfel o posibilitate de a avea în aceeași unitate două sindicate care reprezintă cel puțin 35% dintre salariați.

Un sindicat poate fii înființat de cel puțin 10 salariați din aceeași unitate sau cel puțin 20 de salariați din unități diferite, dar din cadrul aceluiași sector de activitate, iar posibilitatea de apartenență la un sindicat a fost extinsă inclusiv, pentru șomeri sau lucrători independenți.

Un aspect foarte important este că,angajatorii vor avea dreptul să fie afiliați la mai multe patronate, iar afilierea va fi posibilă și pentru angajatori PFA.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide