</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Se regularizeaza in 2019 suma, daca CAS in 2018 e ales pe 1900 RON in loc de realul facturat?

PFA 12 dec 2017
In calculul online pentru venituri PFA 2018 imi apare o categorie de contributii regularizari, de valoare foarte mare. Desi facturez 6500 RON lunar, doresc sa aleg pentru CAS minimul de 1900 RON lunar. In 2019 imi vin diferente de plata?
  • Calculator Venituri 14 dec 2017

    Daca o PFA se incadreaza la categoria de persoane care trebuie sa plateasca CAS (adica daca in 2017 a obtinut venituri precum cele prevazute la art. 148 alin. 2 din Codul fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018, la o medie lunara mai mare decat salariul minim pe economie), decide care este nivelul la care doreste sa stabileasca baza pentru CAS, nivel care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, si depune o declaratie in acest sens, pana la data de 31 ianuarie 2018. 

    Pe baza acestei declaratii, organele fiscale vor emite o decizie de impunere (art. 151 din Codul fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018), care va detalia sumele de plata lunare. Aceste sume vor trebui platite ulterior de PFA trimestrial, pana pe data de 25 a ultimii luni din trimestru.

    In forma actuala a Codului fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018 nu este prevazuta o regularizare in anul urmator pentru CAS (respectiv 2019, in cazul de fata). Dar e posibil sa mai fie modificari. 


    Este prevazuta o regularizare pentru impozitul pe venit, pentru cei care tin contabilitate in sistem real.

    Codul fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2018, in forma sa actuala, prevede urmatoarele:

    ART. 148 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente

    (1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

    (2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, dupa caz:

    a) venitul net realizat in anul precedent, stabilit in conformitate cu , exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;

    b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit  alin. (1) este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea sau nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual potrivit regulilor prevazute la ;

    c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la , este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit;

    d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevazute la , raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se stabileste potrivit prevederilor  si .

    (3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1), obligate la plata contributiei, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale, declaratia privind venitul asupra caruia datoreaza contributia, ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (2).

    (4) In cazul contribuabililor prevazuti la alin. (1) care incep sa desfasoare activitate in cursul anului fiscal, iar venitul lunar estimat a se realiza, potrivit , din una sau mai multe surse de venit din cele mentionate la alin. (2), este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care se estimeaza veniturile, declaratia prevazuta la alin. (3) se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

    (5) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (3) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

    (6) Persoanele fizice care in anul fiscal precedent au realizat venituri cumulate din activitati independente sub nivelul plafonului minim prevazut la alin. (1) nu au obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3) si nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru anul in curs.

    (7) Persoanele fizice prevazute la alin. (6) pot opta pentru depunerea declaratiei prevazute la alin. (3) si pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul in curs, in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele care realizeaza venituri lunare peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la  alin. (3).

    (8) Incadrarea in plafonul lunar prevazut la alin. (1) se efectueaza prin insumarea veniturilor din activitati independente mentionate la alin. (2).

    ART. 151 - Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente

    (1) Contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente potrivit prevederilor , care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale prevazute la , se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei prevazute la  alin. (3). Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar, iar plata acesteia se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

    (2) Contributia de asigurari sociale stabilita prin decizia de impunere prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie prevazute la  lit. a) asupra bazei de calcul prevazute la  alin. (1).

    (3) Persoanele prevazute la alin. (1) care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit , cele care intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si cele care isi inceteaza activitatea depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaratie in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale stabilite conform alin. (2). Modelul declaratiei se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide