</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Buna ziua

Venituri salariale 12 mar 2018
In ce conditii se pot incheia contracte (conventii civile) potrivit Codului civil?
  • Calculator Venituri 15 mar 2018

    Potrivit dispozitiilor art. 1266 din Codul Civil: „(1) Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. (2) La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.”

    Este indicat ca forma contractuala sa reflecte realitatea economica si raporturile juridice dintre companie si colaboratori. Din punct de vedere fiscal tranzactiile pot fi reclasificate ca sa reflecte realitatea (conform art. 11 din Codul Fiscal –Legea 227/2015), ceea ce ar putea rezulta, la o eventuala inspectie fiscala, in obligatii suplimentare de plata plus dobanzi si penalitati de intarziere.

    Astfel, in ceea ce priveste colaborarea dintre companii si persoane fizice (care presteaza servicii, efectueaza activitati de productie, activitati agricole si comercializeaza bunurile rezultate, etc) ar trebui in primul rand sa analizam daca activitatea desfasurata de persoana fizica s-ar incadra la activitate independenta sau la activitate dependenta. Pentru a vedea daca activitatea este incadrata ca fiind dependenta sau independenta din punct de vedere fiscal, vedeti art. 7, punctele 1, 2 si 3 din Codul Fiscal. Tot acolo regasiti si cele 7 criterii de independenta, dintre care trebuie indeplinite cel putin 4 ca activitatea sa poata fi considerata independenta.

    Daca din urma analizei rezulta ca de fapt este vorba de o activitate dependenta, cel mai indicat ar fi sa se incheie un contract individual de munca.

    Daca activitatea poate fi incadrata la independenta, atunci ar trebui analizat daca aceasta activitate are caracter de continuitate, are un anumit grad de permanenta, sau nu.

    Daca activitatea independenta are caracter de continuitate, cel mai probabil persoana fizica va trebui sa se inregistreze (PFA, profesii liberale, intreprindere familiala, etc – ar trebui de vazut legislatia specifica in functie de tipul de activitate – puteti gasi listele si pe site-ul Registrului Comertului) si va presta acele servicii sau efectua acele activitati in aceasta calitate.

    Daca activitatea are caracter ocazional (nu exista insa in Codul Fiscal o definitie pentru ceea ce reprezinta „caracterul de continuitate”), se pot incheia si conventii civile, iar din perspectiva persoanei fizice, veniturile obtinute din aceste conventii civile se vor incadra, din punct de vedere fiscal, la venituri din alte surse, conform art. 114, alin.2,lit. g) din Codul Fiscal, cu normele metodologice aferente. 

    "ART. 114- Definirea veniturilor din alte surse

    […]

    (2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:

    […]

    g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;"

     

    Norme metodologice aferente:

     

    „(2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal. "

    Pentru aceste venituri se va retine la sursa, de catre platitorul de venit, impozit pe venit in cuantum de 10%.

     

    Nu se datoreaza CAS (contributia de asigurari sociale). Art. 137 din Codul Fiscal mentioneaza tipurile de venituri supuse acestei contributii si nu sunt incluse aici si veniturile din alte surse.

     

    Pentru astfel de venituri se datoreaza CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) daca veniturile obtinute in anul fiscal precedent de catre persoana fizica (venituri din activitati independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri cu persoane juridice, venituri din investitii, venituri din agricultura, piscicultura si silvicultura, venituri din transferul dreptului de proprietate si venituri din alte surse) depasesc cumulat plafonul anual de 12 salarii de baza minime brute pe tara.

     

    In cazul in care a fost depasit plafonul, persoana fizica va datora CASS in cota de 10%, la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie. 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide