</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Zile libere platite pentru angajatii care se vaccineaza anti-Covid

Zile libere platite pentru angajatii care se vaccineaza anti-Covid

În Monitorul Oficial Partea I, nr. 732/26.07.2021, a fost publicată Legea nr.221/2021 pentru completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Legea prevede că persoanele care se vaccineaza împotriva Covid-19, beneficiază, la cerere,de următoarele drepturi:

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

Toate drepturile de mai sus, se vor acorda în baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În cazul în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele care solicită aceste drepturi, au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De zile libere plătite, vor beneficia și un părinte care trebuie să însoțească copilul la vaccinare: “Art 21 alin (3) : Beneficiază de drepturile de la alin (1) și unul dintre părinți sau reprezentatul legal al copilului cu vârstă de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârstă de până la 26 ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv persoanei cu dizabilități.”

Părintele care nu însoțește copilul la vaccinare va trebui să depună o declarație pe propria răspundere în care va comunica faptul că nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu vârstă sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârstă de până la 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, declarația pe propria răspundere trebuie completată cu mențiunea că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Zilele libere pentru vaccinare nu se vor acordă atunci când angajații sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.

Angajații trebuie să discute anterior cu angajatorul și să informeze asupra zilelor în care va lipsi de la serviciu în vederea asigurării în condiții optime a activității respectivei firme/instituții.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide