</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Venituri din salarii, dividende, chirii si dobanzi

Venituri salariale 10 apr 2018
Daca am salariu minim pe economie, incasez dividende, si am si incasari din chirii pe termen lung, incasari din chirii in regim hotelier la norma de venit, si dobanzi de la banci, ce impozite si contributii voi plati dupa ce completez declaratia unica?
  • Calculator Venituri 10 apr 2018

    a)     Venituri realizate in 2017

     

    Pentru veniturile realizate in 2017 obligatiile fiscale sunt cele de la data realizarii veniturilor (art. 133 alin. 9 din Codul fiscal actual, valabil la data de 4 aprilie 2018).

     

    Pentru veniturile din salarii au fost retinute deja la sursa impozit pe venit si contributii sociale – nu mai datorati nimic acum.

     

    Pentru dobanzile incasate in 2017 v-a fost retinut la sursa impozit pe venit in cota de 16% (art. 97, alin. 1 Cod fiscal).

     

    Pentru dividende v-a fost retinut la sursa impozit pe venit 5% (art. 97, alin. 7 Cod fiscal).

     

    Pentru incasarile din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit ati platit deja 16% la norma de venit, care este impozit final (art. 85, alin. 6 si art. 118 alin. 6 Cod fiscal).

     

    Dupa ce veti depune declaratia unica veti datora 16% impozit pe venit pentru incasarile din chirii pe termen lung. Cota de 16% se aplica la o baza impozabila determinata ca fiind venitul din contract aferent anului 2017, indiferent de momentul incasarii, minus cota forfetara de 40% (art. 84, alin. 2 Cod fiscal). Daca cumva ati optat pentru impozitarea in sistem real, atunci baza impozabila se va determina ca atare, conform art. 68 din Codul fiscal.

     

    Veti mai datora si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) 5,5% la o parte din aceste venituri, dupa cum urmeaza:

     

    -         Pentru dividende si dobanzile bancare nu veti mai datora CASS, deoarece aveti si venituri salariale (art. 176, alin. 7 din Codul fiscal valabil in 2017).

    -         Pentru veniturile din chirii veti datora CASS 5,5%, la o baza impozabila determinata ca fiind norma de venit pentru chiriile in regim hotelier si venitul din contract minus cota forfetara de 40% pentru chiriile pe termen lung (art. 173,alin. 1 din Codul fiscal valabil in 2017). Daca pentru chiriile pe termen lung ati optat pentru impozitarea in sistem real, baza impozabila o va reprezenta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate, exclusiv cheltuiala cu CASS.

     

    b)     Venituri estimate a fi obtinute in 2018

     

    Presupunand ca veti obtine aceleasi tipuri de venituri si in 2018, conform prevederilor fiscale actuale (si daca nu vor fi schimbate din nou), sunt aplicabile urmatoarele.

     

    Pentru dobanzi si dividende se prevede in continuare retinerea la sursa a impozitului pe venit de catre platitorul de venit, cota fiind de 10% in cazul dobanzilor si 5% in cazul dividendelor.

     

    Pentru venitul din chirii pe termen lung veti datora impozit pe venit in cota de 10%, aplicat la o baza impozabila determinata ca fiind venitul aferent anului 2018, conform contractului de inchiriere, minus cota forfetara de 40%. Daca ati optat pentru impozitare in sistem real, baza impozabila va fi determinata conform art. 68 din Codul fiscal.

     

    Pentru venitul din chirii in regim hotelier impozitate la norma de venit, impozitul pe venit se va determina aplicand cota de 10% la norma de venit, impozitul fiind final.

     

    In cazul in care veniturile din dividende, dobanzi si din chirii, estimate a fi obtinute la nivelul anului 2018, insumate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei, atunci veti datora si CASS pentru acestea (vedeti art. 170 din Codul fiscal valabil actualmente in 2018).

     

    In acest caz CASS lunara va fi determinata aplicand cota de 10% la o baza impozabila lunara situata la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv va fi de 190 lei lunar.

     

    Sunt prevazute si bonificatii de pana la 10% pentru plata cu anticipatie a impozitului si pentru depunerea declaratiei unice 212 prin intermediul spatiului virtual privat, astfel, conform art. 133 din Codul fiscal actual:

     

    „(15) In anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

    a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit;

    b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

    (16) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (15) sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.”

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide