</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Update la modificarile Codului Muncii din decembrie 2021

Update la modificarile Codului Muncii din decembrie 2021

Prin OUG nr.142/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM INVEST ROMÂNIA, pentru modificareaSchemei de ajutor de statpentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2020, pentru modificarea art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 16/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2020, precum și pentru modificarea art. 164 alin. (2^1) și (2^2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 1249 din 30 decembrie 2021, perioada de 24 de luni în care un salariat poate fi plătit cu salariul de baza minim brut pe țară se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, inclusiv pentru salariații plătiți cu salariul minim care au deja încheiat un contract individual de muncă cu o durata de peste 24 de luni.

Art.V din OUG nr.142/2021 prevede următoarele:
“ART. V
Alineatele (2^1) și (2^2) ale articolului 164 din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare,se modifică și vor avea următorul cuprins:
” (2^1)Începând cu dată de 1 ianuarie 2022 , salariul de baza minim brut pe țară garantat în platastabilit în condițiile alin.(1)poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe țară garantat în plata.

(2^2)Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu dată de 1 ianuarie 2022.”

Astfel, abia din ianuarie 2024 se va aplica efectiv obligația angajatorilor de a majora veniturile acestor salariați, atât pentru un contract încheiat pe 1 ianuarie 2022, cât și pentru un contract încheiat pe 1 ianuarie 2021, de exemplu.

Oug nr.142/2021 vine să modifice prevederile anterioare dispuse prin Oug nr.130/2021 care prevedea referitor la art.164 din Codul Muncii:

“Art. XLVI. — După alineatul (2) al articolului 164 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:

(21) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariatpentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide