</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Se pot plati salariile in numerar?

Venituri salarii 21 oct 2016
 • Calculator Venituri 24 oct 2016

  Potrivit Legii 70 din 2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerarsi pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata s-au introdus o serie de plafoane privind incasarile si platile in numerar.
  La art (1) se previzeaza ca operatiunile de incasari/plati efectuate de persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.
  Limitele pe scurt sunt : 5.000 lei /persoana pentru incasari/plati  (exceptie fac magazinele cash and carry unde plafonul este de 10.000 lei, plafon zilnic de 5.000 lei  pentru plati din avansuri spre decontare (plafon stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare).

  Art. 5 alin. (d) prevede ca plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni: retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege.

  Altfel spus, retragerea de numerar de la banca pentru plata salariilor nu este supusa plafonului.

  Dar daca exista deja un sold in casieria unitatii si nu este necesara retragerea de la banca ?

  Solutia ar fi rularea numerarului prin banca- adica depunerea in conturile deschise la institutiile de credit si apoi retragerea pentru plata salariilor.

  O alta solutie ar putea fi data de art. 4 alin (4) care prevede ca operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.

  Astfel , daca salariul net/persoana nu este mai mare de 10.o00 lei, atunci consideram ca plata salariilor s-ar putea incadra la “alte drepturi” conform acestui art. 4 alin (4).

Inchide
Inchide
Real Time Analytics