</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Tot ce trebuie sa stii despre salariu - din ce e compus si care este cadrul legal ce-l reglementeaza

Tot ce trebuie sa stii despre salariu - din ce e compus si care este cadrul legal ce-l reglementeaza

Salariul este definit de Codul Muncii drept contraprestatia muncii depuse de salariat. Salariul se acorda in baza unui contract de munca.

  1. Ce este salariul si din ce se compune
  2. Legislatia care reglementeaza salariul
  3. Plata salariului
  4. Cum se plateste salariul
  5. Situatii speciale privind plata salariului

Ce este salariul si din ce se compune

Salariul este exprimat in bani si cuprinde salariul de baza, stabilit in urma unui contract de munca, indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri. Salariul se plateste de catre angajator inainte de orice alte obligatii banesti.

Salariul este confidential, iar sarcina luarii unor masuri pentru asigurarea confidentialitatii salariului pica in sarcina angajatorului. Codul Muncii precizeaza ca: „In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul“.

Cum se stabileste salariul

Salariul se stabileste in urma negocierii intre angajator si angajat, fara ca angajatorul sa discrimineze pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, vasta, nationalitate, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, statul social, handicap, situatie familiala sau apartenenta la un sindicat.

Nivelurile salariale sunt stabilite prin contracte colective de munca, sistemul de salarizare a personalului din institutiile finantate public, de stat, stabilindu-se prin lege, dupa consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Salariul brut

Salariul brut este suma veniturilor realizate de un salariat per loc de realizare a venitului (n.r. Persoana - fizica sau juridica - care indeplineste rol de angajator).

Codul Muncii prevede ca: „Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat“ .

De altfel, niciun angajator, fie el institutie publica sau privata, nu poate stabili in baza unui contract individual de munca un salariu minim de baza sub cel stabilit prin lege. Acesta este obligat ca, lunar, sa plateasca un salariu brut cel putin egal cu salariul minim brut pe economie. Obligatia este valabila chiar si in cazurile in care angajatul nu poate sa-si desfasoare activitatea, din motive care nu-i pot fi imputate, exceptie facand greva.

In cazul in care un angajator, in baza unui contract colectiv sau individual de munca, asigura hrana, cazarea sau alte facilitati angajatului, suma de bani pe care i-o ofera drept salariu nu poate fi mai mica decat salariul minin brut pe economie.

Salariul net

Salariu net este diferenta dintre salariul brut si cheltuielile deductibile - inpozite, contributii, cheltuieli profesionale. Este suma de bani cu care un angajat ramane dupa ce toate obligatiile catre satul roman sunt platite.

Cuantumul salariului minim pe economie

Salariul minim brut pe economie a fost majorat de la data de 1 februarie 2017 cu 16%. Valoarea acestuia este de 1.450 de lei lunar. Este salariul pentru 166 de ore - in medie - de munca pe luna, aferente lui 2017. Asta inseamna 8,735 lei pe ora.

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie va creste la 1.900 de lei.

Legislatia care reglementeaza salariul

Codul Muncii - cu alte cuvinte Legea 53/2003, actualizata in 2017 - si Legea-cadru 153/2017 , din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice sunt cele doua legi care reglementeaza plata salariului angajatilor de la privat si stat.

Plata salariului

Salariul se plateste in bani, cel putin o data pe luna. Plata salariului se va face la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.

Plata salariului se dovedeste prin statele de plata sau orice alte documente care demonstreaza efectuarea platilor catre angajati. Acestea trebuie pastrate si arhivate de catre angajator, la fel ca actele contabile.

CITESTE SI: Calculator Salariu 2018 - Cum vor fi afectate salariile dupa aprobarea Ordonantei de Urgenta ce vizeaza impozitul pe venit si contributiile sociale

Plata partiala a salariului

Salariul poate fi platit si in doua transe, ultima plata purtand numele de lichidare. Aceasta se poate efectua in luna urmatoarea celei pentru care a fost stabilit salariul. De obicei plata lichidarii - sau chenzina a doua, cum se mai numeste - se face in perioada 5-15 a fiecarei luni, pentru salariul aferent lunii precedente.

Cum se plateste salariul

Salariul poate fi platit de catre angajatorul in mai multe feluri:

  • Plata cash a salariului

    - salariul patit in bani, integral, cel putin o data pe luna;
  • Plata pe card a salariului

    - conform Codului Muncii, salariul se poate vira si intr-un cont bancar;
  • Plata in natura a salariului

    - salariul poate fi platit in natura (n.r. hrana, cazare, alte facilitati) numai partial si numai daca practica este mentionata in contractul individual sau colectiv de munca. Suma de bani pe care angajatul o primeste nu trebuie sa fie mai mica decat salariul minim brut pe economie. Plata salariului nu se poate face integral in natura.

Situatii speciale privind plata salariului

Exista si cateva situatii speciale privind plata salariului, pe care le vom dezbate in cele ce urmeaza:

Plata salariului unei persoane decedate

In caz de deces al unui salariat, plata drepturile salariale se va face, in ordine, sotului care supravietuieste, copiilor majori sau parintilor decedatului. Daca nu exista situatiile mentionale, plata salariului se poate face si unui mostenitor.

Retineri din salariu

Cu privire la retinerile din salariu, Codul Muncii prevede ca:

  • Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege;
  • Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
  • In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
    • obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
    • contributiile si impozitele datorate catre stat;
    • daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
    • acoperirea altor datorii.
  • Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net “.

Plata salariului in cazul transferului intreprinderii

In cazul unui transfer al unei intreprinderi sau al unei parti din aceasta, salariatii beneficiaza, in baza Codului Muncii, de protectia drepturilor, care sunt transferate de la cedent la cesionar.

Transferul nu poate constitui un motiv de concediere individuala sau colectiva.

Cedentul si cesionarul au obligatia de a consulta sindicatul sau reprezentantii salariatilor inaintea transferului. Se vor discuta implicatiile juridice, economice si sociale supra salariatilor.

Plata salariului in cazul intrarii in faliment al angajatorului

In cazul in care o companie intra in faliment si un angajat nu isi primeste drepturile salariale restante, acesta se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Munca si instantelor de judecata pentru recuperarea obligatiilor de la angajator.

Compensatii in cazul intarzierii de plata a salariului

Codul Muncii precizeaza in cazul intarzierii platii salariului urmatoarele:

  • „Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului;
  • Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate;
  • Termenul de prescriptie (n.r. de 3 ani) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului“ .

Asadar, salariul este un drept de baza al angajatului, platit in schimbul muncii depuse, si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut lunar stabilit de statul roman prin lege. Orice abatere a unui angajator de la litera legii poate fi sesizata la Inspectoratul Teritorial de Munca si contestata in instantele judecatoresti din Romania.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide