</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Proiect de lege privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale

by Maria Ciudin, 10 iul 2019
Proiect de lege privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat pe site, la finalul lunii iunie, un proiect legislativ prin care se doreste modificarea si completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Conditiile de munca aplicabile lucratorilor detasati sunt reglementate la nivel general prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului 96/71/CE din 16 decembrie 1996. Totusi, in anul 2018, a fost adoptata Directiva 2018/957/UE prin care modifica Directiva mai sus mentionata.

Astfel, proiectul de lege intervine ca urmare a obligativitatii statelor membre de a transpune Directiva 2018/957/UE, denumita in continuare “Directiva”, si reglementeaza, printre altele, setul suplimentar de conditii de munca si de incadrare in munca pe care urmeaza sa le garanteze intreprinderile care detaseaza transnational lucratori pe teritoriul Romaniei.

Directiva aduce ca element de noutate notiunea de remuneratie, fata de Directiva 96/71/CE care prevedea ca lucratorilor detasati sa le fie garantate “ratele minime de plata”. Remuneratia include “toate elementele constitutive ale remuneratiei, care sunt obligatorii pentru lucratorii nationali, stabilite prin legislatia nationala sau prin contracte colective de munca care au fost declarate universal aplicabile”.

In lumina acestei prevederi, proiectul de lege introduce definitia remuneratiei aplicabile pe teritoriul Romaniei, care va cuprinde “salariul minim asa cum este definit in art. 2 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 16/2017, sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca prestata in timpul noptii, alte sporuri si indemnizatii care sunt obligatorii conform legislatiei nationale, precum si cele prevazute in contractile colective de munca cu aplicabilitate generala”. Salariul minim definit de Legea nr. 16 este cel prevazut de legislatia romana si/sau contractul colectiv de munca incheiat la nivel sectorial, cu aplicabilitate extinsa la intreg sectorul de activitate.

Inspectorii de munca vor putea efectua verificari si vor compara remuneratia efectiv platita lucratorului detasat cu remuneratia cuvenita in conformitate cu legislatia in vigoare, avandu-se in vedere valoarea totala bruta a acesteia. In acest scop, intreprinderile vor avea obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca documente pe baza carora sa poata fi identificate elementele constitutive ale remuneratiei acordate lucratorilor detasati pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste lucratorii pusi la dispozitie unei intreprinderi utilizatoare din alt stat membru de catre un agent de munca temporara, propunerea legislativa transpune noile prevederi ale Directivei. Aceasta prevede ca statele membre trebuie sa se asigure ca intreprinderea utilizatoare informeaza agentul de munca temporara cu privire la lucratorii detasati care isi desfasoara temporar activitatea pe teritoriul unui alt stat membru decat statul membru pe teritoriul caruia isi desfasoara in mod normal activitatea, pentru a permite angajatorului sa aplice conditiile de munca si de incadrare in munca mai favorabile.

Totodata, propunerea legislativa prevede ca salariatii detasati pe teritoriul Romaniei beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca prevazute de legislatia romana si/sau de contractul colectiv de munca cu aplicabilitate generala cu privire la:

  1. durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
  2. durata minima a concediilor anuale platite;
  3. remuneratia, asa cum este definita mai sus, inclusiv plata orelor suplimentare, cu exceptia schemelor de pensii ocupationale suplimentare;
  4. conditiile de punere la dispozitie a salariatilor de catre agentii de munca temporara;
  5. sanatatea si securitatea in munca;
  6. masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
  7. egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare;
  8. conditile privind cazarea salariatilor, atunci cand sunt oferite de angajator salariatilor trimisi sa exercite temporar lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu la un alt loc de munca decat locul lor de munca obisnuit;
  9. indemnizatiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru salariatii obligati din ratiuni profesionale sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit din Romania sau in cazul in care acestia sunt trimisi temporar de angajatorul lor de la locul lor de munca obisnuit din Romania la un alt loc de munca, in conformitate cu legislatia nationala sau contractul colectiv de munca cu aplicabilitate generala.

In plus, in cazul in care durata detasarii depaseste 12 luni, intreprinderile garanteaza salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei, cu respectarea principiului egalitatii de tratament, un set suplimentar de conditii de munca si de incadrare in munca aplicabile potrivit legislatiei nationale si contractelor colective cu aplicabilitate generala. Aceasta perioada poate fi prelungita cu maxim 6 luni, cu conditia transmiterii prealabile de catre intreprindere a unei notificari motivate catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala presteaza activitatea salariatii detasati.

De mentionat este faptul ca acesta este deocamdata in stadiul de proiect de act normativ si va intra in vigoare doar dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide