</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Procedura de decontare pentru plata indemnizatiei pentru zile libere acordate parintilor a fost publicata

Procedura de decontare pentru plata indemnizatiei pentru zile libere acordate parintilor a fost publicata

În Monitorul Oficial Partea I, nr. 972/12.10.2021, a fost publicat Ordinul 391/2021al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă privind aprobarea Procedurii de decontare a sumelor pentru plata indemnizației pentru fiecare zi liberă acordată în condițiile art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, a documentelor justificative, precum și a modelului acestora.

Procedura prevede că societățile unde angajații solicită aceste zile libere,vor depune la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București în a căror/cărei rază teritorială aceștia sau sucursalele/punctele de lucru ale acestora, după caz, își desfășoară activitatea o cerere însoțită de următoarele documente justificative:

  • lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezența procedură;
  • copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației pentru fiecare zi liberă;
  • declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista prevăzută la lit. a) conține persoanele care îndeplinesc condițiile reglementate de ordonanța de urgență, întocmită conform modelului prevăzut în anexă nr. 3 la prezenta procedură;
  • dovadă plății impozitului și contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și a contribuției asigurătorii pentru muncă aferente indemnizației pentru fiecare zi liberă.

Cererea și celelalte documente justificative se depun de către angajatori electronic sau în format letric, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în termenul de 30 de zile de la dată efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Dacă sunt neclarități, agențiile vor solicită angajatorilor clarificări scrise și/sau prezentarea de documente suplimentare.

Potrivit ordonanței, decontarea face în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la dată înregistrării documentelor justificative, respectiv a documentelor justificative suplimentare, prin virament, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit.

De asemenea există obligația că Instituțiile publice în a căror coordonare sau subordine se află unitățile de învățământ sau serviciile de zi să anunțe agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în termenul de maximum 10 zile de la decizia de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învățământ sau a activităților din serviciile de ziprevăzute la art.9 alin (1) din Ordonanță de Urgență nr.110/2021.

Stabilirea sau, după caz, respingerea dreptului angajatorilor de a beneficia de decontarea sumelor pentru plata indemnizației pentru fiecare zi liberă se face în baza deciziilor emise de directorii executivi ai agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

Dreptul angajatorilor de a beneficia de decontarea sumelor pentru plata indemnizației pentru fiecare zi liberă se respinge în situația în care cererea și documentele justificative se transmit după împlinirea termenului prevăzut de art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, precum și în situația în care se constată de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București neîndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației.

Cererile însoțite de celalalte documente justificative vor putea fi astfel depuse începând cu luna noiembrie 2021, pentru sumele aferente lunii octombrie 2021.

Zilele libere acordate pentru supravegherea copiilor se plătesc cu 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare. Indiferent de cât de mare este salariul de bază al salariatului se ia ca limită maximă suma de 4.035 lei – 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pe țară, care este de 5.380 lei în 2021.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide