</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Persoanele cu debite la ANAF pot solicita suspendarea executarii silite

by Maria Ciudin , 04 iul 2019 Venituri independente
Persoanele cu debite la ANAF pot solicita suspendarea executarii silite

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a emis Ordinul nr. 1757, publicat astazi in Monitorul Oficial, prin care se implementeaza procedura de mediere fiscala si documentele pe care debitorii le vor prezenta in vederea sustinerii situatiei economice si financiare. Ordinul se aplica incepand cu 04 iulie 2019.

Medierea fiscala urmeaza sa se aplice persoanelor fizice sau juridice pentru care a fost demarata executarea silita prin comunicarea somatiei de catre executorul judecatoresc. Elementul de noutate este adus de notificari ce pot fi depuse de catre persoanele debitoare in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei. Daca debitorii depun la organele fiscale competente notificarea privind intentia de mediere, procedura executarii silite se va suspenda. Notificarea este pusa la dispozitie de catre ANAF in mod gratuit.

Obiectivele procedurii de mediere introduse prin intalniri ale reprezentantilor ANAF cu persoanele debitoare sunt clarificarea situatiei obligatiilor fiscale, amenzilor de orice fel si a creantelor bugetare, individualizate prin somatia comunicata debitorului, precum si analiza pe care organul fiscal competent o va face impreuna cu debitorul a situatiei economice si financiare a debitorului, in scopul identificarii unor solutii optime de stingere a obligatiilor.

Ordinul prevede ca organul fiscal are obligatia ca in maximum 2 zile de la primirea notificarii privind intentia de mediere, sa instiinteze debitorul cu privire la organizarea intalnirii pentru realizarea procedurii, iar instiintarea este stipulata in Anexa 3.

Rezultatul medierii se va consemna intr-un proces-verbal care ii va fi comunicat debitorului si care va cuprinde urmatoarele aspecte:

  • daca debitorul s-a prezentat la intalnirea stabilita
  • obligatiile fiscal/bugetare restante, pe categorii
  • daca debitorul are sau nu toate declaratiile fiscale depuse, iar in cazul celor nedepuse se vor trece perioadele aferente
  • daca este cazul, sumele de bani pe care debitorul le-a solicitat de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si care nu i-au fost restituite sau rambursate
  • mentiuni ale organului fiscal si ale debitorului
  • in final, se vor stipula cele convenite in cadrul intalnirii si anume: plata obligatiilor inscrise in somatie in termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal, daca debitorul a solicitat organului fiscal inlesnirile la plata prevazute de lege, in termen de 15 zile de la incheierea procesului-verbal, precum si mentiunea ca executarea silita este suspendata in cazul in care debitorul indeplineste condiile prevazute. In cazul in care debitorul nu se regaseste in niciuna din aceste situatii, masurile de executare silita vor continua.

Asadar, rezulta ca de la data la care procesul-verbal este comunicat curg cele 15 zile in care debitorul are fie posibilitatea de a-si plati obligatiile fiscale, fie cea de a solicita inlesnirile fiscale prevazute de lege. Dupa trecerea acestor 15 zile, daca debitorul nu plateste sau nu solicita inlesnirile, executarea silita se va relua. De asemenea, daca debitorul nu se prezinta la intalnire, executarea silita va continua, de indata, dupa intocmirea procesului-verbal.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide