</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Legea pensiilor va fi modificata din septembrie 2021

by Mihaela Colesnic , 16 aug 2018
Legea pensiilor va fi modificata din septembrie 2021

Pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a fost publicat joi, 9 august, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Fiind, asadar, in faza de proiect aflat in dezbatere publica, actul normativ nu se aplica deocamdata. Dupa intrarea in vigoare, acesta va abroga Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Ordonanta de Urgenta nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari si Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor.

Asa cum prezinta Expunerea de motive a proiectului, noua lege isi propune sa elimine inechitatile dintre beneficiarii sistemului, respectiv intre genuri, pentru fiecare tip de gen, precum si dintre categoriile de persoane care au desfasurat activitatea in aceleasi conditii de munca si cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionarii.

O prima modificare vizeaza actuala pensie anticipata (nepenalizata) care va deveni pensie pentru limita de varsta. Astfel, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de varsta cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei standard de pensionare. Pe langa aceasta categorie de pensii sunt reglementate si pensia anticipata, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Totodata, se va extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat in plus fata de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice. Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani.

In plus, orice persoana care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani poate beneficia de asigurare facultativa si poate cumpara vechime in munca pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare incheierii contractului, in care nu au desfasurat activitati profesionale. Plata se va putea face in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la data incheierii contractului, iar venitul la care se poate asigura facultativ este cel putin castigul salarial mediu brut pe economie.

Referitor la pensia anticipata, de aceasta vor beneficia, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si cele care au depasit acest stagiu cu pana la 8 ani, cu mentiunea ca la stabilirea stagiului nu se iau in considerare perioadele asimilate in care beneficiarul a obtinut pensia de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului unviersitar sau a satisfacut serviciul militar.

In ceea ce priveste pensia de invaliditate, se vor redefini gradele de invaliditate. Gradul I este reprezentat de deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata, gradul II este caracterizat de deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata si gradul III de deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata.

Pensia de urmas este urmatoarea categorie vizata de modificarile proiectului de lege. Ea se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Tot aici se introduce si o prestatie, ajutorul pentru sotul supravietuitor, care reprezinta 25% din pensia sotului decedat ce va putea fi cumulat cu propria pensie. Aceasta prestatie se va acorda doar daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume: sotul supravietuitor sa aiba stagiul complet de cotizare, sa aiba varsta standard de pensionare, sa nu fie recasatorit si durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie.

O alta modificare o reprezinta pensia minima, care va avea un prag minim al cuantumului pensiei si se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat. Daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei minime, se acorda pensia minima. Procentul minim este de 45% aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realziat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%. Cuantumul pensiei minime va reprezenta 40% din salariul minim brut pe tara pentru pensionarii cu vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

Proiectul de lege introduce si posibilitatea alegerii intre cuantumul pensiei determinat in functie de contributivitate si indemnizatia sociala, drept de optiune ce va putea fi exercitat de pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, cu 3 luni inainte de intrarea in vigoare a legii.

Un alt beneficiu al pensionarilor care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani va fi recalcularea indemnizatiilor. Astfel, daca suma rezultata din calcul este sub indemnizatia sociala, persoana va putea opta pentru aceasta din urma. La determinarea cuantumului pensiei vor fi valorificate sumele incasate cu titlu de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte drepturi de natura salariala.

Formula de calcul a pensiilor este de asemenea reglementata in proiectul de lege. Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea Numarului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referinta. Numarul total reprezinta suma punctajelor anuale, acestea din urma fiind suma punctajelor lunare impartita la 12 luni (media punctajelor). Punctajul lunar este venitul brut realizat impartit la castigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referinta (VPR) a fost determinat prin impartirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, calculat la valoarea de 75 de lei. 

Conform declaratiilor oficiale, legea pensiilor va ramane in dezbatere publica pana pe 8 septembrie, iar apoi va intra in procedura parlamentara, de unde va ajunge la presedintele tarii, care ar urma sa o promulge. Ministerul Muncii si Justitiei Sociale precizeaza pe pagina de internet ca propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 09.08.2018 – 18.08.2018.

 

 

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide