</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Guvernul a aprobat prelungirea starii de alerta cu inca 30 de zile

by Liliana Moldoveanu , 12 mai 2021 Administrare de personal / Legislatia muncii / COVID-19
Guvernul a aprobat prelungirea starii de alerta cu inca 30 de zile

In Monitorul Oficial al României, Partea I a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, începând cu data de 13 Mai 2021 se prelungește cu 30 de zile starea de alertă (până pe 11 iunie) pe întreg teritorul țării.

Pe durata stării de alertă vor fi respectate măsurile de prevenire și control al infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 prevăzute în anexele la hotărâre: anexa nr. 1 - "Măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns"; anexa nr. 2 - "Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor"; anexa nr. 3 - "Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc".

Legat de măsurile privind organizarea activității de către angajatori, se mențin prevederile referitoare la dispunerea organizării muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, în condițiile art. 108—110 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale celor stabilite prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările ulterioare, pe perioada stării de alertă. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, având un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Vezi aici cum poti digitaliza activitatea de administrare a resurselor umane pe timpul starii de alerta.

Potrivit declarațiilor susținute de secretarul de stat al MAI la finalul ședinței elementele de noutate în hotărârea de guvern sunt următoarele:

  1. Permiterea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00-5:00 dimineața, pentru deplasare și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan;
  2. este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, legată de domiciliu sau reședință, astfel se va permite organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte;
  3. crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății; participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau prezinta testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiția prezentării unui rezultat certificat, adică, test antigen efectuat de cineva autorizat, care să emită pentru el un certificat de rezultat negativ.
  4. Totodată, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente-test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății; iar regulile privind testele PCR, antigen și persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile, rămân valabile, similar cu cele pentru activitățile sportive.
  5. gradul de ocupare a unităților de cazare turisticăpoate fi din noupeste 70% din capacitatea maximă în stațiunile montaneîn care se practică schi și alte sporturi de iarnă (restricția rămâne numai pentru stațiunile de pe litoralul Mării Negre);

„Până în 1 iunie, bineînțeles, se vor mai face analize de către Comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să se implementeze începând cu 1 iunie sau după 1 iunie urmează să se revină până atunci cu alte acte, fie ale CNSU, fie prin hotărâre de guvern.” a mai declarat secretarul de stat al MAI, Raed Arafat.

În rest, se mențin măsurile anterioare referitoare la obligativitatea de a purta mască de protecție în spațiile publice, în transportul în comun și la muncă, interdicția la petreceri în spații publice sau private etc.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide