</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Facilitatile fiscale aferente cheltuielilor cu educatia timpurie suspendate si pe anul 2022

Facilitatile fiscale aferente cheltuielilor cu educatia timpurie suspendate si pe anul 2022

Facilitățile fiscale pentru educația timpurie au fost suspendate și pentru perioada 01 ianuarie 2022-31 decembrie 2022 prin publicarea OUG nr.130/2021, în Monitorul Oficial în data de 18 decembrie 2021.

Facilitățile fiscale au fost introduse în Codul Fiscal prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în M.Of. nr. 1041 din 06.11.2020,prevederea conform căreia plătitorii de impozit pe profitpot să scadă din acesta cheltuielile cu educația timpurie în limita a 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Prin aceeași lege, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile. Ulterior, în decembrie, prin Legea 296/2020, a fost completat Codul Fiscal și s-a stabilit că aceste sume oferite de angajator pentru educația timpurie să fie scutite și de contribuții sociale la pensii și sănătate. Aceste facilități au fost însă suspendate prin OUG nr.19/2021 până la finalul anului 2021, urmând că prin OUG 130/2021, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, sa se stabilească faptul că prevederile art.25 alin.(4)lit.i1)și2), art. 76 alin.(4) lit.x) și art.142 lit.z) din Codul fiscalsunt suspendate și în 2022.

Ordonanța prevede însă că, inclusiv în 2022,cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițeloraflate în administrarea contribuabililor sunt consideratecheltuieli cu deductibilitate limitată de 5%la impozitul pe profit (aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului).

De asemenea prin OUG nr. 130/2021 se introduce la art. 142 în Codul Fiscal :

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale următoarele:

  1. La articolul 142, după litera z) se introduce o nouă literă, litera aa) cu următorul cuprins:

"aa) sumele reprezentând dobânzi şi actualizarea cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotărârilor primei instanţe, executorii de drept, sau potrivit legii, după caz, acordate în legătură cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv diferenţe ale acestora;".

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide