</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Daca anterior concediului pentru sarcina si lauzie am beneficiat de concediu risc maternal, cum se calculeaza concediul sarcina si lauzie?

Venituri salariale 01 aug 2020
Nelamurirea mea este daca baza de calcul pentru concediu de sarcina si lauzie, pentru perioada in care am fost in risc maternal, este media in baza caruia s-a calculat concediul de risc maternal? Multumesc
 • Andrei Ionita 03 aug 2020

  Buna ziua,

  Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale aferente concediului in cauza asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului.

  Astfel, indemnizatia de maternitate se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor brute lunare obtinute in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului. In baza de calcul va fi inclus si venitul obtinut cu titlu de indemnizatie de risc maternal, intrucat perioada in care v-ati aflat in concediu de risc maternal este perioada asimilata stagiului de cotizare.

  • Morena Amironoaei-Hondea 03 aug 2020

   Va multumesc frumos pentru raspuns. Pentru a fi sigura ca am inteles, as vrea sa sa imi spuneti, din exemplu rumator, care este suma corecta ce intra in baza de calcul.

   Pentru concediu de risc maternal, media veniturilor/ultimele 6 luni impartit la nr de zile lucratoare din aceeasi perioada este  de 7000 lei.

   In urma aplicarii cotei de 25%, suma ramasa este de 5250 lei. Din aceasta eu beneficiez de 75%. Asta imi e clar.

   Pentru concediul de sarcina si lauzie, care se calculeaza ca media veniturilor din ultimele 6 luni iarasi, la care se va aplica cota de 85%, pentru lunile in care am fost in risc, se va lua in calcul suma de 7000 sau cea de 5250.?

   Din ce am inteles eu este cea de 7000. Va rog sa imi confirmati daca am inteles bine.

   Multumesc!
Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide