</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Contributiile la pensie si sanatate se platesc la venitul realizat sau la salariul minim? Multumesc

PFA 07 dec 2019
 • Maria Ciudin 09 dec 2019

  Buna ziua,

  In calitate de persoana fizica autorizata datorati contributia de asigurari sociale in cota de 25%, daca obtineti pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, cu aceeasi mentiune. Contributia de asigurari sociale este datorata daca persoana fizica autorizata estimeaza pentru anul 2019 venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, adica 24.960 de lei (2.080 x 12 = 24.960).

  Incadrarea in plafonul anual se face prin cumularea normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza ca vor fi realizate in anul 2019. Baza de calcul pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale este reprezentata de venitul ales de persoana fizica autorizata, dar acesta trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara.

  Persoana fizica autorizata este scutita de plata contributiei de asigurari sociale daca este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale si nu are obligatia asigurarii in sistemul public de pensii (persoana care are calitatea de salariat).

  Contributia de asigurari sociale de sanatate este datorata de persoana fizica autorizata numai daca se estimeaza depasirea plafonului anual de 24.960 de lei. Incadrarea in plafon se face prin cumularea normei de venit din activitati independente. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este nivelul salariului minim brut pe tara.

  Pentru mai multe detalii privind calculul venitului unei persoane fizice autorizate, puteti accesa https://www.calculatorvenituri.ro/#pfa

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide