</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediu medical

Venituri salariale 17 mai 2020
Buna ziua,
Exista un termen in care sunt obligat sa anunt angajatorul de faptul ca sunt in concediu medical?
Multumesc
  • Andrei Ionita 20 mai 2020

    Buna ziua,

    Conform Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005, pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, persoanele trebuie sa indeplineasca stagiul de cotizare de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare solicitarii concediului si sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii (angajator) din care sa rezulte numarul de zile de concediu pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si bolilor infecto-contagioase din grupa A. 

    Mai mult decat atat, conform art. 36 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005, certificatul de concediu medical se prezinta angajatorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. 

    Ca regula, plata indemnizatiilor de concediu medical se efectueaza de angajator din prima zi de concediu medical  pana in a cincea zi, iar urmatoarele zile de concediu medical sunt platite din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Exceptie fac situatiile pentru care legea prevede expres faptul ca indemnizatiile de concediu medical sunt platite doar din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide