</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Concediu crestere copil

Venituri salariale 16 feb 2019
Buna seara. Pot sa beneficiez de concediu platit pentru cresterea copilului, daca la momentul nasterii lui voi implini 9 luni lucrate?
  • Ivan Anghel 17 feb 2019

    Cel putin in 2011 legea prevedea sa aveti 12 luni neintrerupte (fara pauza!) timp in care ati primit lunar venituri pentru munca depusa. Cu doar 9 luni lucrate neintrerupt cred ca beneficiati doar de o indemnizatie lunara de crestere a copilului minima (cred ca era atunci in jur de 500 lei, suma care nu acopera nici scutecele, daramite laptele praf). Dar cu siguranta ca puteti sa luati in considerare si perioada de minim 3 luni de dinaintea angajarii actuale, in care ati avut acel contract de cedare a drepturilor de proprietate intelectuala (contract pe drepturi de autor pentru un logo, un text publicitar, ceva creativ), pentru care daca nu ati fost platita urmeaza sa fiti platita (mai intarzie firmele plata colaboratorilor, nu?), perioada in care v-ati finalizat lucrarea/lucrarile pentru firma respectiva si ati castigat un venit de pe urma ei/lor, conform contractului (suma pentru care o sa platiti bineinteles impozitul pe venit la incasarea acesteia). Abia atunci se poate considera ca aveti lucrate neintrerupt cele 12 luni minim, in urma carora ati realizat un venit, si sa vi se calculeze indemnizatia conform veniturilor din drepturi de autor de pe cele 3 luni de dinainte de angajare, combinate cu veniturile din drepturile salariale de pe urmatoarele 9 luni ca angajata. Cu siguranta ca ati uitat sa va  inregistrati acel contract la ANAF, dar nu va pot imputa nimic cei de acolo, fiindca acest tip de contract de cedare a drepturilor de proprietate intelectuala cu retinere la sursa este exonerat de declararea lui la ANAF imediat dupa semnarea lui (asa cum este cazul contractelor de prestari servicii, caz in care erati obligata sa declarati contractul la inceperea lui). Bineinteles ca veti avea obligatia de a rezilia acel contract pentru cedarea drepturilor intelectuale in momentul intrarii in concediu pentru cresterea copilului si primirea indemnizatiei, ceea ce in 2011 era obligatoriu. Verificati-va atent toate actele si veniturile realizate pe toate cele 12 luni de dinainte de nastere, ca sa nu pierdeti din vedere un asemenea contract si implicit sa pierdeti bani importanti pentru cresterea copilului dumeavoastra (poate chiar copiii!) datorita neatentiei care, implicit, ar duce la neindeplinirea conditiilor de eligibilitate pentru primirea indemnizatiei.

    Daca totusi nu sunteti eligibila, poate indeplineste sotul conditiile, caz in care va intra el in concediu pentru cresterea copilului, macar pentru 12 luni, ca sa primiti totusi indemnizatia, din care oricum o sa pierdeti ultima luna, a 24-a, daca se mai respecta conditia absolut aberanta, abuziva (si cred ca si neconstitutionala - poate cineva avizat analizeaza acest aspect si, de ce nu, poate lanseaza si o petitie de anulare a acestei reguli), ca sa primeasca obligatoriu celalalt parinte ultima indemnizatie, si asta doar daca poate face dovada ca nu a lucrat in ultimele 12 luni ale concediului de cresterea a copilului!!! Pai cine sta acasa 12 luni cand are de crescut un copil? Doamne ajuta sa va fie bine!

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide