</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Completari privind obligațiile angajatorilor in contextul noilor masuri de relaxare

by Liliana Moldoveanu , 02 iun 2021 Administrare de personal / Legislatia muncii / COVID-19
Completari privind obligațiile angajatorilor in contextul noilor masuri de relaxare

În Monitorul Oficial al României nr. 555/28.05.2021 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică de durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act normativ ce conține măsurile de relaxare anunțate deja de autorități, în contextul scăderii ratei de infectare.

Pe lângă măsurile legate de condițiile necesar a fi îndeplinite pentru participarea la diferite tipuri de evenimente culturale, sportive, educaționale, evenimente private, precum și participarea la activități desfășurate de restaurante, hoteluri, locuri de joacă pentru copii, etc., a fost completat și articolul referitor la obligațiile angajatorilor cu privire la organizarea muncii pe durata stării de alertă.

Până la aprobarea HG 580/2021 angajatorii avea obligația să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă în condițiile art. 108-110 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale celor stabilite prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările ulterioare.

Totodată, angajatorii aflați în situația în care activitatea specifică nu permitea desfășurarea muncii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu aveau obligația ca în vederea evitării aglomerării transportului public să organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Pe lângă obligațiile de mai sus HG 580/2021 adaugă o nouă obligație pentru angajatori care vizează organizarea activității la locul de muncă, în contextul în care tot mai mulți operatori economici se gândesc să readucă angajații la locurile de muncă unde aceștia își desfășurau activitatea anterior pandemiei, respectiv:

“(3) Organizarea activității la locul de muncă se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și de numărul de angajați care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie.

Precizăm că HG 580/2021 va intra in vigoare începând cu data de 01 iunie 2021.

Ofera-le angajatilor acces la o aplicatia in care sa isi incarce singuri certificatele de vaccinare sau adeverinta de la medicul de familie, astfel incat oamenii de HR sa tina evidenta statusului fiecarui angajat. Vezi 👉 AICI mai multe despre Aplicatia Employee Self Service

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide