</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Bunicii ar putea beneficia de o indemnizatie pentru cresterea nepotilor

by Maria Ciudin, 25 sept 2019 Beneficii
Bunicii ar putea beneficia de o indemnizatie pentru cresterea nepotilor

Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului ar putea fi modificata, conform unui proiect de Lege aflat in dezbatere la Senat.

Concret, propunerea legislativa introduce un nou beneficiu social, si anume indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei. Aceasta indemnizatie ar urma sa acorde oricaruia dintre bunici pentru ingrijirea nepotilor, cat timp parintii beneficiaza de stimulent de insertie.

Asadar, daca parintii opteaza sa se intoarca mai devreme in campul muncii si nu efectueaza in intregime concediul pentru cresterea copilului, pe perioada acordarii stimulentului de insertie bunicii ar putea primi o indemnizatie in cuantum lunar de 650 lei (cuantum egal cu cel al stimulentului de insertie). Bunicii trebuie sa se afle in relatie de rudenie fireasca sau din adoptie cu nepotul/nepoata pentru care se solicita indemnizatia, sa aiba acordul parintilor si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia/acesteia.

Indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei ar urma sa se acorde pe baza de cerere a unuia dintre bunici, insotita de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relatia acestuia cu nepotul/nepoata si acordul parintilor. Dosarul se va depune la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Beneficiul se suspenda si inceteaza in aceleasi conditii ca si stimulentul de insertie. In plus, se suspenda si incepand cu ziua urmatoarei celei in care beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile, a decedat, nu mai indeplineste conditiile de eligibilitate ori se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate. In aceste situatii, indemnizatia poate fi solicitata de celalalt bunic.

Pentru indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii.

Reamintim ca acesta este un proiect de Lege si nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare trebuie sa fie aprobat de Parlament, promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial. In cazul in care intra in vigoare, prevederile legii ar urma sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2020.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide