</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

angajata insarcinata la o companie falimentara

Legislatia muncii 23 sept 2019
Buna ziua.Sunt angajata de 3 ani si 3 luni la o companie ce urmeaza sa isi declare falimentul. Sunt insarcinata in 11 saptamani si vreau sa stiu cum sunt protejata de lege in situatia asta si cum mi se vor calcula indemnizatiile (126 zile si cea de crestere copil). Multumesc
  • Maria Ciudin 23 sept 2019

    Buna ziua,

    Falimentul angajatorului nu reprezinta o cauza pentru neacordarea indemnizatiei de maternitate si a celei pentru cresterea copilului.

    In ceea ce priveste concediul de maternitate, potrivit art. 23 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai realizeaza venituri, din motive neimputabile lor, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul constituita din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

    De indemnizatia lunara pentru cresterea copilului beneficiaza persoanele care au obtinut venituri supuse impozitului cel putin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul reprezentata de media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

    O zi frumoasa in continuare,

    Echipa calculatorvenituri.ro

    • Maria Ciudin 24 sept 2019

      Buna ziua,

      Referitor la concediul si indemnizatia de maternitate (sarcina si lauzie), trebuie sa obtineti de la platitorul de venit (angajator) o adeverinta din care sa rezulte numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din culpa dumneavoastra (ci din cauza falimentului angajatorului) se dovedeste cu acte oficiale eliberate de angajator, iar indemnizatia se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

      Ulterior efectuarii concediului de maternitate, puteti beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, insotita de actele doveditoare, se depune in cel mult 60 zile lucratoare de la incetarea concediului de maternitate la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala. Dosarul trebuie sa cuprinda:

      • cerere-tip (Anexa la Hotararea Guvernului nr. 449/2016)
      • actulde identitate al solicitantului
      • actul de identitate al celuilalt parinte
      • certificatul de nastere al copilului
      • certificatul de casatorie
      • dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte ca ati realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului
      • dosar cu sina

      Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

      O zi frumoasa in continuare,

      Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide